24 / 11 / 2024

Hisse devri nasıl gerçekleşir?

Hisse devri nasıl gerçekleşir?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper mirasta hisse devri istendiği zaman para talebi yapılabilir mi sorusunun cevabına değindi. İşte Tamer Heper'in Posta'daki köşe yazısı;




Eşim vefat etti, çocuğumuz yok. Bir evimiz vardı eşimin üzerine. Eşimin vefatı ile bu evin yüzde 24'ü benim adına kalan yüzde 24'ü eşimin kardeşleri adına kaldı. Ancak bu evi 1987'de ben alıp eşim adına kaydettirmiştim. Şimdi kardeşler hisselerinin adıma devri için benden para istiyorlar. Buna hakları var mı? H.l. 


Bir gayrimenkul tapuda kimin adına tescilli ise malik odur. Sizin bahsettiğiniz ev eşiniz adına kayıtlı bulunduğu için bu yer artık onun. Sizin alıp onun adına tescil ettirdiğiniz hallerde ona bağışladığınız anlamı çıkar ki yine bu ev onundur. Bağış tapuda bağış şeklinde yapılır ve tescil edilir ancak sizinki bir başkasından alınıp, parası sizin tarafınızdan ödenip, eşiniz adına tescil olmakla yine benzer bir durum oluşmuştur, bedeli bağışlanmıştır. Dolayısı ile bu yer eşinizindi. Ancak ortada bir hesap hatası var ki bunun nereden kaynaklandığını bilmem de gerekir. Zira eşinizin vefatı ile çocuksuz bir ailede size yüzde 24 değil yüzde 50 hisse kalması lazım. Diğer yüzde 50 hisse de kardeşlerinin olacak. Zaten yüzde 24 sizin hisse ile yüzde 24 kardeşlerin hisselerini toplarsanız yüzde 48 olur. Oysa tüm hisselerin toplamı yüsde 100 olmalıdır. Sizin hesapta yüzde 100 sağlanmıyor. Bu nedenle sizin hisseniz olması gerekenden düşük. Bunun nedeni acaba bana yazdığınız mektuptaki yazım hatası mı, yoksa bahsettiğiniz evin eşinizden başka ortaklan vardı da eşinizin hissesi paylaşıldığında size bu yüzde 24 hisse mi düştü? Bu hususu araştırın durumunuzda bir miktar düzelme olabilir. Hisseler belirlendikten sonra kardeşlerle yeni şartlarda bir görüşme ortamı olabilir. 


Posta


Geri Dön