06 / 05 / 2024

Hisse tapulu arsa alınır mı? Müstakil ev tapusu nasıl olur? Hisseli arsalarda anlaşmazlık olursa ne olur?

Hisse tapulu arsa alınır mı? Müstakil ev tapusu nasıl olur? Hisseli arsalarda anlaşmazlık olursa ne olur?

Hisseli tapu sahipleri bazı detayların aydınlatılması için sorular sormaktadır. İşte bu konuda merak edilenler!



HİSSELİ ARSALARDA ANLAŞMAZLIK OLURSA NE OLUR?

Taşınmaza mülklere elbirliği ile sahip olan hissedarlar arasında anlaşmazlık bulunması durumunda da her bir hissedar mümkün olması ile iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini, mümkün olmaması durumunda ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava açılabilir.

HİSSE TAPULU ARSA ALINIR MI?

Hisseli tapu alınabilmesi için en az iki hissedara ihtiyaç bulunmaktadır. Hissedar sayısının üst sınırı da belirtilmemiştir yani bir arsa ya da arazinin büyüklüğüne göre istediğiniz kadar kişi ile satın alma işlemini gerçekleştirebilir ve her birinizin ismi tapu üzerinde gösterilebilir.

ANNEM KENDİ HİSSESİNİ BANA DEVREDEBİLİR Mİ?

Bir mirasçı, diğer bir veya birkaç mirasçıya ya da tüm mirasçılara payını istediği oranlarda devir işlemi yapılabilir. Yani mirasçılara devri mümkündür. Miras payının devrine dair tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenir. Ama Medeni Kanunun 677. maddesine göre bunların noterde düzenlenmesi de gerekebilir.

Miras payının devrine dair bedelli de satış suretiyle devir, bedelsiz ise bağış sureti ile devir sayılır. Ölünceye kadar bakma karşılığı da miras payının başka bir mirasçıya devir edilebilir.

2023 TAPU MASRAFI NE KADARDIR?

Gayrimenkul yani arsa veya konut devir ve iktisaplarında harç, emlak vergisi değerinden az olmamak şartıyla, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplama yapılır. Alıcı da satıcı da ayrı ayrı ödenmek üzere ilgili gayrimenkulün beyan edilmiş olan satış değerinin yüzde 2 oranında hesaplanır.

Kısaca anlatırsak da bir gayrimenkulün devir ya da iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplama bakıldığında da binde 40 oranında harç ödemesi yapılır.


Geri Dön