13 / 05 / 2024

Hissedarlardan habersiz tapu bölünür mü? Hisseli arsa tapusu nasıl ayrılır? Tapu çıkmadan satış yapılır mı?

Hissedarlardan habersiz tapu bölünür mü? Hisseli arsa tapusu nasıl ayrılır? Tapu çıkmadan satış yapılır mı?

Hisseli tapuları ayırma işlemine dair vatandaşların aklını kurcalayan noktalar vardır. Onlardan bazıları da habersiz tapu bölümü ya da hisseli arsa tapusu ayırma işlemi oluyor. İşte bu konulara dair merak edilenler!



TAPU ÇIKMADAN SATIŞ YAPILIR MI?

Her gayrimenkulün bir tapusu olmalıdır. Bu yasal bir zorunluluktur. Eğer bir gayrimenkul satışının hukuki bir dayanağa sahip olması ve resmi bir nitelik kazanması adına, ortada bir tapunun olması şart gerekir. Tapusuz yapılan alım ve satışların ise herhangi hukuki ve resmi bir geçerliliği bulunmamaktadır.

HİSSELİ ARSA TAPUSU NASIL AYRILIR?

Hisseli tapuları ayırma işlemine dair vatandaşların aklını kurcalayan hususlar bulunuyor. Hisseli tapuları ayırma işlemli için ilk önce serbest çalışan harita ve kadastro mühendisleri ile görüşülür ve detaylı olarak arsa ayırma planı hazırlatmanız gerekmektedir. Harita mühendisi arsaya dair çap ve kroki ölçümlerine dair çalışmalarını yapar. Daha sonra da hazırlanan bu planı Tapu ve Kadastro Müdürlüğü onayına sunuyorsunuz.

HİSSEDARLARDAN HABERSİZ TAPU BÖLÜNÜR MÜ?

Hisseli tapu konusunda hissedarların sıkça sorduğu sorulardan biri de hissedarlardan habersiz tapu bölünür mü? sorusu olmaktadır. Bu sorunun yanıtı şu şekildedir; Hisseli tapu, tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak bilinen ifraz ile bölünebilme olasılığı vardır.

HİSSELİ TAPUDA KULLANIM HAKKI KİME AİTTİR?

Hisseli tapunun paydaşlarından her biri, diğerlerinin hakları ile bir yere kadar bağdaştığı derecede paylı maldan faydalanabilir ya da onu kullanabilir. Uyuşmazlık hallerinde ise yararlanma ve kullanma şeklini hâkimin vereceği karar belirler. Bu belirleme işlemi, paylı malın kullanılmasının zaman veya yer itibarı ile paydaşlar arasında bölünmesi biçiminde de olabilir.

Erken emekli olmak isteyen kadınlara müjde! Fırsat ayağınıza geldi!

Emekli maaşı hesaplama 2023 tablosu! SGK ne kadar emekli maaşı alırım? Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım?


Geri Dön