22 / 12 / 2024

Hisseli arsa satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Hisseli arsa satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Türkiye'nin en büyük yatırım seçenekleri arasında olan hisseli arsa yatırımında dikkat edilecek hususlar neler? Hisseli arsa alırken hangi konular araştırılmalı? Prokule Türkiye yetkilisi Gökhan Gürlek hisseli arsa satın alımına ilişkin önerilerde bulundu.



Türkiye'de en tercih edilen yatırım seçeneklerinden biri gayrimenkul yatırımları oluyor. Türkiye genelinde ise, gayrimenkul yatırımları arasında yer alan arsa yatırımları gün geçtikçe artıyor. Peki hisseli arsaya yatırım yaparken nelere dikkat edilmeli? Prokule Türkiye yetkilisi Gökhan Gürlek, hisseli arsa yatırımlarına dair önemli değerlendirmelerde bulundu. İşte Gürlek'in o açıklamaları...

"Arsayı alıp satarken hisseli arsanın bulunması takdirinde bu bize arsa sahibinin birden fazla kişiden oluşmakta olduğunu gösterir ve bu yüzden arsa için tapu araştırması yapmanız gerekmektedir. Yani kısaca hisseli arsa, bir arsanın birden fazla sahibinin olmasına denilmektedir. Bu hisseli arsaların birden fazla maliki bulunabilir. Bu sebeple tapu için başvuru yapmanız dahilinde hissedar olarak belirlenen maliklerin ortak kararı gerekmektedir. Alınan ortak karar sonucunda arsanın tümü tek bir şahısa satılabilir ve/veya tek bir hissedar kendi payına düşmekte olan hakkını bir başkasına isteği doğrultusunda satabilir.

Hisseli arsa satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Bu tür hisseli arsa almak istediğimizde en önemli olan şu ki, şufa hakkı hiçbir zaman ortadan kalkmamaktadır. Yani şunu söylemekteyiz arsa hissedarları, kendi hissesini satmak isteyen hissedara bu hisseyi almak istemediklerine dair yazılı beyan dahi vermiş olurlarsa şufa hakları ortadan kalkmamaktadır.
Şufa hakkının ortadan kalkmamasının sebebi kanunlara göre bu hakkın satış gerçekleştikten sonra ortaya çıkmasından dolayıdır. Bu hakkın ortadan kalması için ise hissedar kendi hissesini diğer hissedarlardan  birine satışını yapar ise kalkıyor.

Buna mukabil satışı gerçekleşen hisseli arsa sonrasında hissedarlar veya bunların varisleri şufa haklarını kullanmak istediklerine beyan da bulunması durumunda  satışın iptali için dava açabilir. Varislerinin 3 ay içinde dışarıdan hisseli arsayı satın alan kişiye parasını geri vererek hisseyi geri alma ve herhangi bir anlaşamama doğrultusunda 2 yıl içinde de dava açma hakları bulunmaktadır."

Gürlek şufa hakkı davası açılırsa bir avukattan destek alınması gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı. 

PROKULE Türkiye'nin gayrimenkul sektöründeki yatırımları hız kesmiyor!


Geri Dön