28 / 12 / 2024

Hisseli bina nasıl satılır?

Hisseli bina nasıl satılır?

Bir binanın tapusu müstakil tapu olabildiği gibi hisseli de olabiliyor. Hissedarlar bu hisseli binanın satışını isteyebiliyor. Peki, hisseli bina nasıl satılır? Hisseli bina satışı için ne gerekir?



Hisseli bina nasıl satılır?

Bir binanın tapusu müstakil tapu olabildiği gibi hisseli de olabiliyor. Hissedarlar bu hisseli binanın satışını isteyebiliyor. Hisse devri yapılacak kişi paydaş değilse, diğer hissedarların önalım hakkını kullanıp kullanmayacaklarının tespit edilmesi gerekiyor.


Ancak hisse devri yapılacak kişi paydaş değilse, diğer hissedarların önalım hakkını kullanıp kullanmayacaklarının tespit edilmesi gerekiyor.


Devir işlemi, bir kimseye bağış yolu ile yapılabileceği gibi satış yolu ile de yapılıyor. Hisseli tapu devri masrafları bu iki işleme göre belirleniyor. Ancak bu süreçte diğer hissedarların onayının alınmış olması gerekiyor.


Tapu hisse devri için gerekli belgeler..

- Temlik edilecek paya isabet eden veraset ve intikal vergisi ilişiğinin kestirildiğine dair vergi dairesinden alınmış belge.

- Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,

- İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.


Hisseli devir için ödenen ücretler:

Hisse devri eğer bedelli olarak yapılıyorsa; satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil ediliyor. 


Hisse devri eğer bedelsiz olarak yapılıyorsa; kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor. Bu masrafların yanı sıra 2015 yılı için  82,50 TL olan döner sermaye ücreti de ödeniyor.


Hissedarların satışı onaylamaması..

Hissedarlar satışı onaylamazsa, satışı isteyen kişi diğer hissedarlara karşı ortaklığın giderilmesi davası açabiliyor. Bu davada; Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanmadığı takdirde paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. 


Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır. 



Hisseli malların haczi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön