06 / 05 / 2024

Hisseli gayrimenkulde paylar satılabilir mi?

Hisseli gayrimenkulde paylar satılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, miras kalan tarlalarının dörtte üç hissesine sahip olduğunu belirten okuyucu, kalan bir hissedarın almaya da satmaya da yanaşmadığını aktardı. Okuyucu, hisselerini başkasına satıp satamayacağını sordu. 



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, miras kalan tarlalarının dörtte üç hissesine sahip olduğunu belirten okuyucu, kalan bir hissedarın almaya da satmaya da yanaşmadığını aktardı. Okuyucu, hisselerini başkasına satıp satamayacağını ve nasıl bir yol izlemesi gerektiğini sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Hisseli gayrimenkulde paylar satılabilir mi?

Konu hakkında genel kapsamda şu husus söylenebilir: Bir gayrimenkulde ortakların payları belliyse yani ortaklık şekli paylı mülkiyetse (müşterek mülkiyet) hissedarlardan herhangi birinin hissesini, bulduğu bir kişiye satmasında hukuki engel bulunmaz.

Fakat satın alan kişi hissedarlardan biri değil de dışarıdan biriyse satın alan kişinin hissedarlara noterden yollayacağı bir yazı ile hemen bilgi vermesi gerekli. Bu bilgide ortağı oldukları gayrimenkuldeki hisseyi aldığını, artık kendisinin ortak olduğunu ifade eder. Bu bildirim üzerine önceki hissedarlar üç ayda öncelikli alım haklarını kullanma istemiyle dava yoluna gidebilir. Bildirimin ardından üç ay geçerse öncelikli alım hakkını yitirirler. Dolayısıyla satışta bir engel bulunmaz ancak satışın ardından böyle bir sorun oluşabilir. Dikkat çekilmesi gereken husus, hisse satışının paylı mülkiyete tabi bir gayrimenkul için olması. Elbirliği mülkiyeti (iştirak halinde mülkiyet) halinde ise ortaklardan herhangi biri hissesinin satışını yapmaz. Bu sebeple de satış diye bir problem de oluşmaz.

*****

Hisseli gayrimenkulde paylar satılabilir mi?

Peki okuyucu şikayetçi olduğu durumu nasıl çözecek? İki yol bulunuyor: Ortaklık durumunu paylı mülkiyet şeklinde değerlendirildiğinde ya kendi hissesini birilerine satışını yapacak ncak diğer ortağın öncelikli alım hakkı konusunu akıldan çıkarmayacak ya da ortaklığın giderilmesi davası açarak tarlanın ortaklar arasında paylaşılmasını, paylaşılma mümkün olmaz ise satış yapılarak satış bedelinin ortaklar arasında paylaşılmasını isteyecek. Belki de fiyat hesaplarına uyarsa satışta ihaleye katılıp 1/4 hisseyi kendisi satın alabilir. Ortaklık elbirliği mülkiyetinde ise kendi hissesinin satışı gerçekleştirilememekle beraber, ortaklığın giderilmesi davası açılabilir.

Miras kalan mülkler için beyanname hangi şartlarda verilir?


Geri Dön