26 / 12 / 2024

Hisseli tapu almak riskli mi?

Hisseli tapu almak riskli mi?

Hisseli tapu almak riskli mi konusu, gayrimenkul alacaklıları tarafından merak edilir. Hisseli tapu, gayrimenkul sahiplerinin ortak hak ve sorumluluklarını belirtir. Peki hisseli tapu almak riskli midir ve bu riskler nelerdir? İşte hisseli tapu alma ile ilgili kapsamlı bilgiler...



HİSSELİ TAPU YÖNETİMİ NASIL YAPILIR?

Hisseli tapuların yönetimi, katılımcı paydaşların işbirliği ve oybirliği ile gerçekleşir. Bu işbirliği, tapu sahiplerinin ortak anlaşmasıyla sağlanır. Yönetim ve kullanım konularında belirlenen kurallar, tapu siciline kaydedilerek mülkiyetin belirli noktalarda sınırlamalar getirilebilir.

HİSSELİ TAPUDA EV TAPUSU NASIL ALINIR?

Hisse payı sahibi veya onun adına yetkilendirilmiş bir temsilci ile birlikte tapu dairesine ziyaret gerçekleştirilir. Eğer hisse payı üzerinde ipotek, haciz gibi yükümlülükler bulunuyorsa, tapu memuru bu durumu hisseli tapu almak isteyen kişiye detaylı bir şekilde ileterek gerekli hatırlatmalarda bulunur. Gerekli olan harç ve masraflar ödenir, gerekli imzalar atılarak hisseli tapu edinme süreci tamamlanmış olur.

 Hisseli tapu almak riskli mi?

HİSSELİ TAPU ALMANIN RİSKLERİ NELERDİR?

Taşınmaz mal, tek bir sahibi olduğu gibi birden fazla sahibe de ait olabilir. Bir taşınmazın tamamı tek bir kişiye aitse, buna tam mülkiyet ya da müstakil mülkiyet denir. Ancak taşınmaz birden fazla sahibinse, buna toplu mülkiyet adı verilir. Toplu mülkiyette sahip olan kişiler arasındaki pay oranları, tapuda kesirli bir biçimde ifade edilebilir. Eğer pay oranları açıkça belirtilmişse, bu duruma paylı veya müşterek mülkiyet denir. Ancak tapuda paylar belirtilmemişse, bu durumda elbirliği yani iştirak halinde mülkiyet söz konusudur.

Taşınmaz alımında, müstakil mülkiyet altında olan yerlerin tercih edilmesi genellikle daha avantajlıdır. Bu durumda, taşınmazın tamamı tek bir sahibin kontrolü altında olur. Ancak, hisseli mülkiyet durumları zaman zaman zorluklara neden olabilir. Bir müstakil arazi parseli edindiğinizde, gayrimenkulün tümü size ait olur. Başka hiçbir kişiyle paydaşlık söz konusu değildir. Öte yandan, hisseli veya paylı bir taşınmaz almak şu risklerin doğmasına neden olabilir:

  • Yer belli değildir.

  • Ortaklığın Giderilmesi Davası ile taşınmazın tümü satışa çıkarılabilir. 

  • Şufa Hakkı ile hisseniz elinizden alınabilir.

Hisseli tapu devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu taşınmaz nasıl satılır?

Babamdan kalan hissemi nasıl satarım? 1/4 hisse ne demek?


Geri Dön