14 / 05 / 2024

Hisseli tapu başınızı ağrıtmasın! Hisseli tapudan nasıl kurtulurum? Babadan miras kalan hissemi nasıl satarım?

Hisseli tapu başınızı ağrıtmasın! Hisseli tapudan nasıl kurtulurum? Babadan miras kalan hissemi nasıl satarım?

Hisseli tapu çoğu kişi için fazla uğraş gerektiren işlemlerden oluşmaktadır. Bu yüzden ilk kez hisseli tapuya sahip olanlar ya da daha önce bu tapu üzerinden işlem yaptırmak isteyenler birtakım sorularına yanıt arıyor.



HİSSELİ MÜSTAKİL TAPU NE DEMEKTİR?

Müstakil tapu sahibi gerçek bir kişi olabilir bunun dışında özel ve tüzel kişiler statüsünde de kişi ya da kurumlar da olabilir. Hisseli tapu ise, bir taşınmaz üzerindeki pay sahiplerini, sayılarını ve hisse oranlarını gösteren, paylı bir tapu türüdür.

İşte hisseli tapuya dair merak edilen diğer ayrıntılar…

HİSSELİ TAPUDAN NASIL KURTULURUM?

Hisseli tapu ayırma işlemli için ilk önce serbest çalışan harita ve kadastro mühendislerine detaylı olarak arsa ayırma planını hazırlatmanız gerekmektedir. Harita mühendisi arsaya dair çap ve kroki ölçümlerini yapıyor. Daha sonrasında ise bu planı Tapu ve Kadastro Müdürlüğü onayına sunuyorsunuz.

BABADAN MİRAS KALAN HİSSEMİ NASIL SATARIM?

Mirasın intikali yani başka bir kişiye geçişi gerçekleştikten sonra varisler arasında görüş birliği bulunuyorsa, satış işlemi yapılır. Miras kalan gayrimenkulün satışı için varislerin her birinin nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset belgesinin ibraz edilmesi gerekir.

HİSSELİ TAPUNUN YARISI SATILIR MI?

Hisseli tapunun yarısı satılabilir. Kanunen tapuda hisseli tapu satışı yapılması yasaldır. Dairenin ya da konutun yarısının satım işleminde daire dışında arsa veya dükkanın yarısının satışı sırasında bu işlem hisseli tapu satışı olarak geçer. Bu tip işlemlere hisseli tapu satışı adı veriliyor. Bir dairenin yarısını satın almada belirli risk faktörleri yer almaktadır. Özellikle de arsa yatırımı yapmak isteyen vatandaşlar, hisseli tapuda diğer hissedarların alım önceliği bulunduğu için bu kişilerin alımdan hemen önce yapılması gereken yani diğer hissedarlardan yazılı izin ya da onay almaları gerekir.

HİSSELİ EV TAPUSU NASIL BÖLÜNÜR?

Hisseli ev tapusunun nasıl bölüneceği konusu çok sık araştırılan konular arasında yer almaktadır. Hisseli tapunun bölünebilmesi için tapuda yapılan ayırma işlemi olarak adlandırılan ifraz yöntemi uygulanır. Hisseli tapu ayırma işlemine ifraz işlemi denirken tapuları birleştirme işlemine de tevhid denir ve bu işlem uygulanır. Bir taşınmaz üzerinde birden çok kişinin olması halinde hisseli tapu ayırma yöntemi gerçekleştirilebilir.

Doğalgaz yardım desteğine nasıl başvurulur? Doğalgaz yardımı elden alınır mı? İşte detaylar!

KYK bursu hakkında bunları biliyor musunuz? KYK burs almak için aile geliri ne kadar olmalı? İşte detaylar!


Geri Dön