10 / 05 / 2024

Hisseli tapu dışarıdan birine satılır mı? Bir kişi hissesini satmak istemezse ne olur?

Hisseli tapu dışarıdan birine satılır mı? Bir kişi hissesini satmak istemezse ne olur?

Hisseli bir tapuya sahip olan vatandaşlar, bu tapunun özelliklerini iyi bilmelidir. Çünkü bu tapu diğer tapu türlerinden farklıdır. İşte hisseli tapuya dair araştırılanlar!



HİSSEDARLARDAN BİRİ İCRALIK OLUR İSE NE OLUR?

Haciz işleminin gerçekleştirildiği zaman borçlu olan hissedar hissesini satışa çıkarma hakkına sahiptir. Bu halde gayrimenkul bir bütün halinde satılamaz. Borçlu hissedarın kendi hissesi üzerine yapacağı satıştan diğer hissedarlar zarar göremez. Yalnızca bu satış işlemi ile yeni hissedarlar elde edilmiş olur.

HİSSELİ TAPU E-DEVLETTE GÖRÜNÜR MÜ?

Araştırmak isteyen vatandaşlar, ipotek belgesi, tapu senedi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kaydı belgelerini günümüzde e-devlet kapısı üzerinden alabilecek, tapu işlemlerini de e-devlet sisteminden başlatabilecek.

HİSSELİ TAPU DIŞARIDAN BİRİNE SATILIR MI?

Hisseli tapunun satışı yapılır mı? Hisseli tapunun satışında herhangi bir engel var mı? Hisseli tapunun satışına dair herhangi bir engel teşkil edecek durum yoktur. Satış Noter'de yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir. Ancak burada diğer pay sahiplerinin bir önalım diğer adıyla şufa hakkına sahip olduğunun bilinmesi önemlidir.

BİR KİŞİ HİSSESİNİ SATMAK İSTEMEZSE NE OLUR?

Hissesini satmak istemeyen hissedarlar olabilir. Peki bu durumda neler yapılır? Satış iptali davası açabilir. Anlaşmanın sağlanmaması durumunda ise hissedarların biri taşınmaz olan mülkün satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir. Bu durumda mahkeme, tüm hissedarlar haberdar edilir. Bilirkişilerin de fiyat belirlemesi sonucunda satış işlemini icra ile gerçekleştirilir.

HİSSELİ TAPU NASIL ANLAŞILIR?

Hisseli Tapu; herhangi bir taşınmaz mülk sahibi olan ortakların adlarının ve sayılarının belirtildiği, resmi belgeye denilmektedir. Bu tapularda taşınmaz mal üzerinde hangi bölgesinin hangi hissedara ait bilgisi de bulunmaz.


Geri Dön