09 / 05 / 2024

Hisseli tapu habersiz satılabilir mi?

Hisseli tapu habersiz satılabilir mi?

Hisseli tapu, birden çok kişinin mal sahibi olduğunu gösteren bir belgedir. Hisseli tapu sahipleri, "Hisseli tapu habersiz satılabilir mi, hissedar kendi payını satabilir mi?" gibi sorulara yanıt oluyor. Peki, hisseli tapuda habersiz satış yapılır mı? İşte ayrıntılar...



HİSSELİ TAPUDA HABERSİZ SATIŞ YAPILABİLİR Mİ? 

Hisseli tapu sahipleri, hisselerini devretmek istediklerinde bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Bunlardan biri, diğer hissedarların bu satıştan önce önalım hakkına sahip olmasıdır. Tapu sahibi, tapusunu bir başkasına devretmek istediğinde diğer hissedarlar bu tapuyu kendi aralarında birine devredebilirler, ancak bu bir zorunluluk değildir.

Hisseli tapu sahibi, diğer hisse sahipleriyle anlaşamazsa her zaman tapusunu dışarıdan birine satabilir. Ancak diğer hisse sahipleri, tapu satılsa bile yeni pay sahibinden hisseli tapuyu satın alma hakkına sahip. Bu durumda yeni pay sahibinin mağdur olmaması için hisseli tapu sahibi, diğer hisse sahiplerinden bu hakkı kullanmak için yazılı bir onay alınması gerekiyor. Dolayısıyla, diğer hisse sahiplerinin haberi olmadan hisseli tapu satışı gerçekleştirilemiyor.

 Hisseli tapu habersiz satılabilir mi?

HİSSELİ TAPUDA ARSA İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Hisseli tapuda, taşınmaz üzerindeki işlemler için tüm hissedarların ortak bir karara varması gerekiyor. Bir işlem veya tadilat için herhangi bir hisse sahibi onay vermezse, işlem gerçekleştirilemiyor. Ancak bazı durumlarda, diğer hisse sahiplerinin onayı alındığında, taşınmazın gelişimi veya sağlamlığı için önemli olan bir işleme karşı çıkan hisse sahibi, hissesinden mahrum bırakılabiliyor. Bu durumda noter huzurunda hisse sahibinin hissesi satın alınarak pay sahipleri arasından çıkarılabiliyor. Ancak bu durumu onay vermeyen hisse sahibi de kabul etmelidir.

 Hisseli tapu habersiz satılabilir mi?

HİSSELİ TAPU SATIN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Hisseli tapu satın almayı düşünen kişilerin bilmesi gereken bazı noktalar vardır:

  • Hisseli tapu satın alırken, satın alınacak payın, ana gayrimenkulün bir parçası olduğunu bilmek önemlidir. Yani satın alınan pay, tamamına ait bir bina veya ofis gibi bir parça değildir.
  • Diğer pay sahiplerinin onayı alınmadan satış gerçekleştirilebilmesi için diğer pay sahiplerinden yazılı bir onay almak gerekmektedir. Bu onay, diğer pay sahiplerinin önalım hakkını engeller.
  • Eğer onay alınamıyorsa, noter aracılığıyla diğer hak sahiplerine bildirim göndermek gerekmektedir. Üç ay içinde herhangi bir tepki olmazsa, önalım hakkı ortadan kalkar.
  • Satın alım sırasında tüm pay sahiplerinin tapu dairesinde bulunması gerekmekli.
  • Hisseli tapunun üzerinde ipotek veya haciz gibi satış engellerinin olup olmadığına dikkat etmek önemlidir. Aksi takdirde tapu alırken, borç yükümlülükleriyle birlikte devralınmış olunabilir.
FED'in faiz açıklaması altını vurdu, altın fiyatları hızla düşüşe geçti! Analistler peş peşe açıkladı!
Merkez Bankası faiz artırırsa doları ne olur? Dolar yükselir mi, düşer mi?
Fenerbahçe kombine bileti kaç TL? Kombine bilet ne kadar 2023? 21 Haziran 2023 Fenerbahçe kombine fiyat listesi!

Geri Dön