Hisseli tapu sahipleri dikkat! Hisseli tapu hacizle satılırsa ne olur?
Hisseli tapu, gayrimenkulün birden çok kişi tarafından ortaklaşa sahip olunduğu hallerde kullanılan bir tapu türü olarak bilinir. Peki hisseli tapu hacizle satılırsa ne olur?
Hisseli tapu, gayrimenkulün birden çok kişi tarafından ortaklaşa sahip olunduğu hallerde kullanılan bir tapu türü olarak biliniyor. Böyle tapularda, her ortak, söz konusu gayrimenkul üzerindeki payları oranında hak sahibi olur. Ayrıca verilen bilgilere göre hisseli tapularda, hissedarlar birbirlerine karşı belli sorumluluklara da sahiptirler. Eğer bir hisse payı satılmak istenirse, böyle bir durumda öncelikle diğer ortaklara haber verilmesi ve onlara satın alma teklifi yapılması gerekir. Söz konucu bu süreç, "önalım hakkı" şeklinde isimlendirilir.
Takvim'de yer alan habere göre eğer hissedarlar söz konusu bu hakkı kullanmazlarsa, hisse payı başka bir kişiye satılabilir.
Hisseli tapuda bir hisse payının satılması halinde, diğer hissedarların önalım haklarını kullanmalarına da imkan verilmesi gerekir. Eğer hissedarlara bu hak tanınmadan 3. kişilere satış gerçekleştirilirse mahkeme yoluyla tapu tescili iptal edilebilir. Ayrıca mahkeme kararıyla, tapudaki satışın değeri kadar ödeme yapılarak hissedarlar, satılan hisse payını da satın alabilirler.
HİSSELİ TAPUYA HACİZ
Hisseli tapunun ortaklarından bir tanesinin borcu sebebiyle hisse payı haczedilebilir. Böyle bir durumda ilgili icra dairesi, diğer ortaklara danışmadan hisse payını satışa sunabilir. Bu şekilde, hisse payı da 3. kişiler tarafından satın alınabilir. İcra yoluyla gerçekleştirilen hisseli tapu satışlarında önalım hakkı uygulanmaz ve icradan satın alınmış olan hisse payı için tapu tescili iptal edilemez. Diğer ortaklar, icradan satışa sunulan hisse için teklif verebilir ve en yüksek teklifi verirlerse, hisse payını da satın alabilirler.
İCRA YOLUYLA SATIŞTAKİ RİSKLER
Paylaşılan detaylara göre hisseli tapunun icra yoluyla satışı halinde 3. kişiler ortaklığa dahil olabilir. Bu durum, ortaklar arasında uyumsuzluk ve anlaşmazlıklara neden olabilir. Yeni ortak, mahkeme yoluyla tüm hisseleri satın almak isteyebilir ve söz konusu bu durum diğer hissedarlar için zorlayıcı olabilir. Bu sebeple hissedarların borçları icralık olmadan çözüme kavuşturulması gerekir.
Müstakil ev almak isteyene devlet desteği veriliyor! 50 bin TL parası olan kaçırmasın!
Kadıköy'deki o inşaat için koruma amaçlı imar planı hazırlandı! İBB, 'kurul kararına aykırı' dedi.
Avcılar'da kentsel dönüşüm tüm mahallelere yayıldı: 2029'da riskli hiçbir yapı kalmayacak!