27 / 04 / 2024

Kadıköy'deki o inşaat için koruma amaçlı imar planı hazırlandı! İBB, 'kurul kararına aykırı' dedi.

Kadıköy'deki o inşaat için koruma amaçlı imar planı hazırlandı! İBB, 'kurul kararına aykırı' dedi.

İstanbul Kadıköy’de bulunan tescilli tarihi eser Sokullu Konağı ve arkasında yer alan 2 bloklu sitenin iskan ruhsatını alabilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koruma amaçlı imar planı hazırladı... İşte detaylar...



Kadıköy Acıbadem’de tescilli tarihi eser Sokullu Konağı’nın yer aldığı parsel için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından koruma amaçlı imar planı hazırlandı ve onaylandı. 

Sözcü'den Özlem Güvemli imzalı habere göre planı yapılan parselin tapu büyüklüğü 8 bin 245 metrekare. 406 metrekare üzerinde 4 katlı tarihi konak, 768 metrekarelik alanda da toplam 12 bin 367 metrekarelik inşaat alanına sahip 15 ve 17 katlı iki blok mevcut.

1.GRUP KORUNMASI GEREKLİ KÜLTÜR VARLIĞI

Plan açıklama raporunda paylaşılan detaylara göre İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 1994 tarihli kararı ile Sokullu Konağı, “1. Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı” şeklinde tescil edildi.

Kurulun 2002 tarihli kararıyla da konağın yer aldığı parsel, üzerindeki ağaçların korunması için 3. Derece doğal sit alanı ilan edildi.  Aynı tarihte yürürlükteki plana göre hazırlanmış olan Sokullu Konağı Konutları sitesinin projelerine de onay verildi.

Kadıköy deki o inşaat için koruma amaçlı imar planı hazırlandı! İBB, kurul kararına aykırı dedi.

İNŞAAT BİTTİ, İSKAN İÇİN PLAN HAZIRLANDI

Mevzuata göre bir alanın sit alanı ilan edilmesi halinde yürürlükte olan planın uygulaması durdurulmuş oluyor ve söz konusu bölge için koruma amaçlı imar planı hazırlanması gerekiyor. 

Plan açıklama raporunda “İlgili kurulların 1994'ten bu yana vermiş olduğu kararlar ve onayladığı restorasyon proje tadilatları neticesi yapılaşma tamamlanma noktasına geldi. Fakat yapı kullanma ruhsatının alınabilmesi için koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak onay makamına sunulması gerekmektedir. Koruma amaçlı imar planı bu amaçla hazırlanmıştır” ifadeleri yer aldı. Söz konusu parselde tescilli Sokullu Konağı ve iki adet bloktan meydana gelen Sokullu Konağı Evleri Sitesi bulunduğu belirtilerek sitedeki A ve B blok inşaatlarının tamamlandığı kullanılır yani iskan edilir hale geldiği belirtildi. Yeni hazırlanmış olan planda iki blok imar planlarına işlendi.

İBB: KURUL KARARINA AYKIRI

Söz konusu planla ilgili olarak görüşü sorulan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, bir dizi uyarıda bulundu. Tescilli Sokullulazadeler (Ziyaeddin Efendi) köşkü ile ilişkin olarak “bu yapı bütününde özel mülkiyete konu olup mesken fonksiyonu yanında kültür merkezi, kütüphane, müze, sergi salonu, ofis ve benzeri fonksiyonlar ayrı ayrı ya da bir arada yer alabilir” şeklindeki plan notuna da dikkat çekildi.

Yapılan bu düzenlemeyle mevzuata göre konut alanı fonksiyonu altında yer almayacak kullanımlar getirildiği, söz konusu bu durumun kurul kararlarına aykırı olduğu bildirildi.

Ayrıca alanda  pergola, yüzme havuzu, tenis kortu gibi ortak alanların yapılabileceğine ilişkin plan notu ile iskana konu olmayan yeni yapılaşmanın gerçekleştirilebileceği vurgulandı. Bu düzenlemenin de kurul kararına aykırı olduğuna değinildi.

Boş taahhütname ile kiracıya tahliyeyi, Yargıtay onayladı...

Avcılar'da kentsel dönüşüm tüm mahallelere yayıldı: 2029'da riskli hiçbir yapı kalmayacak!

Ünlü ekonomistten bankalardaki döviz alım satımına tepki! Faydadan çok zarar sağlıyor!


Geri Dön