13 / 05 / 2024

Hisseli tapu sorun haline gelmesin! Hisseli tapu ayırma nasıl olur?

Hisseli tapu sorun haline gelmesin! Hisseli tapu ayırma nasıl olur?

Hisseli tapuya dair yapılan işlemler, normal tapu ile yapılan işlemlerden farklılık göstermektedir. Peki Hisseli tapu ayırma nasıl olur? İşte detaylar!



HİSSELİ YERE EV YAPILIRSA NE OLUR?

Hisseli olan bir arsaya ev yapılır mı sorusu sık sık sorulmaktadır. Hisseli arsaya, ev yapılabilir burada herhangi bir durum yoktur. Ama hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun açık bir şekilde belirtilmediği için yani böyle bir durumundan dolayı ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay, izin alınmadan hisseli arsaya ev yapılması durumunda diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş anlamına gelir.

HİSSELİ TAPU AYIRMA NASIL OLUR?

Bir mülk üzerinde hak sahibi hissedarların tek tek adlarını ve oransal hisse sahipliklerini gösteren belgeye hisseli tapu adı verilir. Hisseli tapularda hisse sahipleri arsa veya tarlanın hangi bölümüne sahip olduğu, kullanım hakları gibi ayrıntılar bulunmadığı için anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir. Miras yolu ile kalan menkullerde de hissedarlardan bazıları, payını kendi isteği doğrultusunda devretmek veya rehin göstermek isteyebilir. Hissedarı olduğunuz mülklerin üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek ve istediğinizi tasarrufu yapabilmek için tek parsel olan tapuyu farklı parsellere bölünerek ayırma işlemi yapılabilir.

BİR KİŞİ HİSSESİNİ SATMAK İSTEMEZSE NE OLUR?

Hissesini satmak istemeyenler için yani hissedarlar satış iptali davası açma hakkı bulunmaktadır. Anlaşmanın sağlanmaması gibi bir hallerde hissedarlardan biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açma hakkını elinde saklı tutar. Bu durumda mahkeme, tüm hissedarları bu durumdan haberdar etmektedir ve bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile satış işlemi icra yolu ile gerçekleştir.

Prefabrik ev devlet desteği nasıl alınır? Prefabrik ev yardımı için nereye başvurulur?

Her arabaya kredi çıkar mı? 10 yaşında arabaya kredi çıkar mı?

Bakanlıklar peş peşe personel alımı yapacağını duyurdu! 3 bakanlık tam tamına 780 kişi işe alınacak!

Geri Dön