Hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim? Hisseli ev satışında anlaşmazlık nasıl çözülür?
Hisseli tapu, bir mal üzerinde birden çok kişinin hak sahibi olduğunu gösteren bir tapu türüdür. Peki hisse sahibi biri kendi hissesini satabilir mi? İşte detaylar!
HİSSELİ TAPU RİSKLİ Mİ? HİSSELİ TAPU RİSKLERİ NELERDİR?
Çok hisseli bir yerden hisse alınması riskli durum doğurabilir. Bu satış için hepsinden muvafakat almak çok zordur çünkü içlerinden biri şufa Hakkı ya da ortaklığın giderilmesi davası açılma durumu vardır. Sık sık hissedarlar satışlar ile değişebilir. Bizzat satmasalar bile borçlarından dolayı da haciz konulup satılabilir.
Peki “Hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim? Hisseli ev satışında anlaşmazlık nasıl çözülür?” İşte tüm bu soruların merak edilen yanıtları…
HİSSELİ TAPUDA KENDİ HİSSEMİ SATABİLİR MİYİM?
Mülkiyet türü elbirliği ise; yani hisse sahiplerinin isimleri ve hisse miktarları işlenmiş ise satış diğer hissedarların da onayı alınarak yapılır. Taşınmaz herkesin ismine tescil edilmiş ise, kendi adına tesçil edilmiş müstakil hissesini diğerlerine danışmadan da satabilir. Ama satış sürecinde diğer hissedarların ilk önce satın alma hakkı doğuyor.
HİSSELİ EV SATIŞINDA ANLAŞMAZLIK NASIL ÇÖZÜLÜR?
Hisseli tapunun satışında tarafların anlaşamazlar ise İzalei Şüyu Davası açılabilir. İzalei Şüyu Davası, mülkün satılmasını isteyen ama hissedarlarla anlaşamayan hisse ortağı tarafından açılıyor. İzaleyi Şüyu Davası açıldıktan hemen sonra yetkili biri mülkü değerlendirilir ve mülkün piyasa değeri belirlenir. Ardından mülk üzerinde hak sahibi olan hissedarları bilgilendirilir ve tüm hissedarlardan onay alınır ise mülkün satışı gerçekleşir. Satıştan sonra alınmış olan para, hisse sahipleri arasında eşit olacak şekilde paylaştırılıyor.
Tapu devir işlemi için ne gereklidir? Başka ile gitmeden tapu devri nasıl yapılır?
Tapu yanlış ölçüm nasıl düzeltilir? Tapu kaydının düzeltilmesi davası hangi durumlarda açılır?
Tapu miras paylaşımı nasıl yapılır? Tapu intikali için tüm mirasçılar gerekli mi?