Hisseli yere ev yapılır mı?
Hisseli yere, yani hisseli tapuya pek çok kişi sahip olabilir. Bu durum bazen birtakım zorluklara neden olur. İşte hisseli tapuya dair sorulan sorulardan bazıları!
HİSSELİ YERE EV YAPILIR MI?
Müşterek bir arsaya yani hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkündür. Ama hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait ise kime ait olduğunun tespit edilmemesi durumunda, ev yapmak için herkesin onayının olması gerekmektedir. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş olmaktadır.
HİSSELİ EV TAPUSU NASIL AYRILIR?
Eğer bir taşınmazda birden çok kişinin söz hakkı varsa burada tapuları, hisseli tapuları ayırma yöntemine gidilir. Hisseli tapu ayrılabilir. Bunun için belli başlı işlemleri yerine getirmek gerekir. Hisseli tapu ayırma işlemli için öncelikle serbest çalışan harita ve kadastro mühendislerine gidilip, detaylı olarak arsa ayırma planı hazırlatmanız gerekmektedir. Hissesini ayırmak istediğiniz arsaya dair çap ve kroki ölçümlerinin yapılmasından hemen sonra bu planı Tapu ve Kadastro Müdürlüğü onayına sunmanız gerekmektedir. Sonrasında ise Kadastro Müdürlüğü tarafından verilen onaylanmış plan ve ek belgeleri temin etmeniz gerekiyor. İşte o belgeler;
- Mal sahibinin ya da temsilcilerin nüfus cüzdanları ve temsil belgeleri,
- Son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraf gerekmektedir. Bu fotoğraflar bölünmek istenilen parça sayısı kadar olmalıdır,
- Gayrimenkulün olduğu yerde bulunan belediye encümeni onayı da alınmalıdır.
TAPUDA MİRAS SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Tapuda miras sorgulama işleminin detayları araştırılmaktadır. Tapu kadastro Genel Müdürlüğünün web tapu uygulaması ile tapu müdürlüklerine gitmeden de ve online olarak üstünüze kayıtlı, miras kalan taşınmazları kolaylıkla sorgulama olanağınız bulunmaktadır. Bunun için öncelikle tapu kadastro genel müdürlüğüne ait olan http://webtapu.tkgm.gov.tr/ adresine girerek weptapu uygulamasını kullanabilirsiniz.
TOKİ başvurunun onaylandığını nasıl anlarız?