29 / 04 / 2024

Hititlerin 3 bin 700 yıl önce inşa ettiği surlar açığa çıkarıldı!

Hititlerin 3 bin 700 yıl önce inşa ettiği surlar açığa çıkarıldı!

Çorum ' un Boğazkale ilçesindeki kazı çalışmalarında, Hititlerin başkent Hattuşa ' yı korumak için 3 bin 700 yıl önce inşa ettiği surların bir bölümü açığa çıkarıldı...



Çorum'un Boğazkale ilçesindeki kazı çalışmalarında, Hititlerin başkent Hattuşa'yı korumak için 3 bin 700 yıl önce inşa ettiği surların bir bölümü açığa çıkarıldı.


Boğazkale ilçesindeki Hititlerin başkenti Hattuşa ören yerinde, 1906 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi adına başlatılan kazı çalışmaları 108 yıldır devam ediyor. Bu yıl gerçekleştirilen kazı çalışmaları kapsamında Hititlerin başkent Hattuşa'yı korumak için 3 bin 700 yıl önce yaptıkları ve bir kısmı açığa çıkarılan surlarda restorasyon çalışmaları yapıldı.


Hattuşa şehrinin etrafının yaklaşık 4,5 kilometrelik surla çevrili olduğunu açıklayan Alman Arkeoloji Enstitüsü adına kazı çalışmalarını yürüten kazı başkanı Doç. Dr. Andreas Schachner, Hattuşa’daki kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan surları restore etmeye başladıklarını söyledi. Kazı çalışmalarında, 4,5 kilometrelik şehir surunun yaklaşık 700 metresinin açığa çıkarıldığını dile getiren Schachner, son 3 yıl içerisinde de surların 400 metrelik kısmında restorasyon çalışması yaptıklarını belirtti.


Surun belirli bölümlerinde 10 yer altı tüneli bulunduğunu anlatan Schachner, şunları söyledi: "Bu tüneller saldırı ve işgal durumunda şehrin içerisindeki askerlerin gizlice dışarı çıkıp surun önünde savaşmasını sağlıyor. Surun her 20-25 metresinde de bir kule bulunuyor. Hititler suru yüksek suni bir tepe üzerine inşa ederek, hem daha güçlü bir savunma hattı oluşturmak hem de devletin gücünü ve ihtişamını tüm bölgeye göstermek istemiş" ifadelerini kullandı.


Surun ilk yapıldığı dönemde 10 metre uzunluğunda inşa edildiğini tahmininde bulunduklarını dile getiren Schachner, "Daha sonraki Hitit dönemlerinde bu oran 5-6 metreye iniyor. Yükseklik hakkında kesin bir şey söylemek zor. Çünkü günümüzde üst yapıdan hiçbir iz kalmadı. Kulelerin yüksekliğinin de 11-12 metre boyunda olduğunu tahmin ediyoruz" diye konuştu.


Surun tamamının açığa çıkarılmasının uzun bir süre alacağını anlatan Schachner, surun açığa çıkarılan ve restore edilen bölümünün ilçenin bazı yerlerinden görülebildiğini, başkent Hattuşa'nın, bölgeye gelen ziyaretçilere sunulacak yeni bir eser kazandığını sözlerine ekledi.


TOKİ Haber 


Geri Dön