09 / 01 / 2025

Hizmet dönüşüm alanı nedir?

Hizmet dönüşüm alanı nedir?

Yerleşme alanları için belediyeler tarafından düzenlenen imar planlarında kimi alanlar, hizmet dönüşüm alanı olarak tespit edilebiliyor. Peki, hizmet dönüşüm alanı nedir? Hizmet dönüşüm alanlarında neler yapılabilir?



Hizmet dönüşüm alanı nedir?

İmar planları, yerleşme yerleri ile bu yerlerdeki yapılaşmaların; plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun teşekkülünü sağlamak amacıyla düzenleniyor.


İmar planlarında kimi alanlar, hizmet dönüşüm alanı olarak tespit edilebiliyor. Peki, hizmet dönüşüm alanı nedir? Hizmet dönüşüm alanlarında neler yapılabilir?


Hizmet dönüşüm alanlarının nasıl kullanılıp, nasıl kullanılamayacağı bölgenin imar planlarında belirtiliyor. İstanbul İmar Yönetmeliğinde yer alan hizmet dönüşüm alanları ile ilgili kararlar şu şekilde sıralanıyor:


İmarda hizmet dönüşüm alanları

1. Plan kapsamında "Hizmet Dönüşüm Alanı" olarak belirlenen alanda, rezidans,  otel, perakende ticaret, büro hizmetleri, lokanta, kafeterya, teknik bürolar ticari ve mali kurumlar, avukatlık hizmetleri, yazıhaneler, bilgi iletişim ve koordinasyon birimleri ile bakım ve servis hizmetleri, sinema, tiyatro gibi sosyal-kültürel tesisler, yönetimle ilgili  tesisler vb. yer alabileceği gibi konut kullanımları her katta yer alabilir.

       

2. Yapı nizamı "Blok" olup, uygulama belediyesince onaylanacak avan projesine  göre yapılacaktır. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 15.10.2010 gün ve 2336  sayılı Karan ile kabul edilmiş olan Tuzla İlçesi, 3614 parsel ve 3615 parselin bir kısmına ilişkin 1/5000 ölçekli plan tadilat kapsamında belirtilmiş olan yapılanma şartları aşılamaz.

       

3. Hizmet Dönüşüm Alanında en yüksek kat adeti 13 kat olup, söz konusu alanda  yapılacak olan binaların maksimum yapı yüksekleri İstanbul Sabiha Gökçen  Havalimanı Mania Planında belirlenen yükseklik sınırlarını aşmaması zorunludur.

       

4. Kütle belirlenmiş olan yapı adalarında, belediyesince onaylanacak avan projesi  kapsamında planda belirtilen yapılanma haklarının aşılmaması ve belirlenen imar  durum ilkelerine uyulması şartı ile kütle şekillendirilmesi gidilebilir ve kütle parsel  içinde kalmak kaydıyla konumu değiştirilebilir. Mimari projesinde gerekli görüldüğü taktirde çekme mesafesi aranmaksızın yalnızca zemin katlarda planda belirtilen kütle dışına taşabilir. Ancak zemin katta kütle sınırlarının dışına taşılan kat alanları kadar miktar üst katlardaki kat-alanlarından azaltılarak, toplamdaki kat alanı miktarının sabit tutulması zorunludur." Plan notları önerilmektedir.


İmar programı nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön