23 / 12 / 2024

Hollanda'dan Balıkesir projelerine ilgi!

Hollanda'dan Balıkesir projelerine ilgi!

MIPIM'e Türkiye'den katılan belediye ve inşaat şirketlerine yabancıların yoğun ilgisi vardı.Uğur: Bandırma'da düşündüğümüz liman ve sanayi ile ilgili Hollandalı bir şirketin yetkilileri 'Buraya 15 milyar dolar yatırım yapmaya hazırız' diyorlar" dedi.



Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur: Bandırma'da düşündüğümüz liman ve sanayi ile ilgili Hollandalı bir şirketin yetkilileri 'Buraya 15 milyar dolar yatırım yapmaya hazırız' diyorlar. Yabancı yatırımcıda algımızın kötü olduğuna dair bir şey yok."


Kaygıları yok


Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz: Ünye Limanı ile ilgili Roterdam merkezli bir firmayla görüştük. Çikolata Park ile ilgili daha önce görüştüğümüz şirketler ve otellerle ilgili Hilton ve Shereton'ın yöneticileriyle masaya oturduk. Özellikle son dönemde Türkiye'de estirilmeye çalışılan terör hadiseleriyle ilgili bahsedildiği gibi yatırımcıların hiçbir endişesi veya kaygısı yok. Bize 'Yatırım yapalım, ilinize gelelim, destek olalım, bize yer gösterin' diye ciddi bir talep var. 


Bursa sağlıkta hedef büyütüyor


Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar: Tarımda, sanayide, endüstride geldiğimiz seviyeyi sağlık turizmine de taşımak istiyoruz. Bu konuda önemli çalışmalarımız var. Sağlık turizmi konusunda yabancı yatırımcılar ilgili. Onlara projelerimizi anlatıyoruz. Yabancı yatırımcıda herhangi bir tereddüt görmedik.


Uzakdoğulular Hatay'ı soruyor


Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş: Hem Avrupa'dan hem Uzakdoğu'dan şehrimize yoğun ilgi var. Bize Suriye savaşı sonrası Hatay'a nasıl yatırım yapabileceklerini soruyorlar. Hem yatırım anlamında hem dinamizm anlamında Hatay'ı hazır tutmak gerekiyor. Savaş sonrası en büyük pozitif getiriyi Hatay alacak. Negatif algıyı pozitife çevireceğiz.


Olumsuz algı hiç yansımamış


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın: Yabancılar, Türkiye'den gelen belediyelerin ve şirketlerin stantlarına yoğun ilgi gösterdi. Yurtdışında yaratılmak istenen olumsuz algının yatırımcıya yansımadığını gördük. Terörün oluşturmak istediği algının tersine biz bir ve beraber olduğumuzu gösteriyoruz.


Akşam


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı;


Fransa’daki gayrimenkul fuarı MIPIM’de, bu yıl şirketlerden çok yerel yönetimler atak yaptı. 8 belediye, milyarlarca liralık projeleriyle şehirlerini tanıtıp, önemli yatırımcılarla masaya oturdu


Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen gayrimenkul fuarı MIPIM’e bu yıl şirketler değil yerel yönetimler damga vurdu. Geçtiğimiz yıllarda Türk firmalarının standlarıyla ve projeleriyle öne çıktığı fuarda bu yıl yerel yönetimler milyarlarca liralık projeleriyle  dikkati çekti.

 

Fuara geçtiğimiz yıllarda standla katılan gayrimenkul geliştiricileri bu yıl ziyaretçi olarak katılmayı tercih ederken, onların yerini yerel yönetimler doldurdu. Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, Kocaeli, Konya, Ordu Büyükşehir Belediyeleri ile Beyoğlu Belediyesi fuarda yer aldı. Yerel yönetimler, kendilerine özel ayrılan ‘Cities of Turkey’ (Türkiye’nin şehirleri) bölümünde yatırımcılarla buluştu.


Cannes kentindeki MIPIM fuarında 26 bin 500 gayrimenkul profesyoneli Türk şehirlerine büyük ilgi gösterdi. 

 

Yatırımcı talebi var

 

Ordu, fuarda Ordu-Giresun Havalimanı, Ünye Konteyner Limanı, Melet, Çambaşı Yaylası Kış Sporları Kayak, Çikolata Park projelerini tanıttı. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünye Limanı ile ilgili Roterdam merkezli bir firma, Çikolata Park ile ilgili daha önce görüştükleri şirketler, otellerle ilgili Hilton ve Shereton’ın üst yöneticileri ile görüşme yaptıklarını söyledi.

 

Limana Hollanda ilgisi

 

Balıkesir, Bandırma Organize Sanayi Bölgesi, Ayvalık Kruvaziyer Limanı, Sarımsaklı Kıyı Plajı Düzenlemesi, Port Gömeç, Tuzla Önü Projesi ve Ayvalık Köprüsü başta olmak üzere pek çok projesi ile fuardaydı. Fuara 15 ilçe belediye başkanı ile birlikte katılan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Bandırma’da düşündüğümüz liman ve sanayi ile ilgili Hollandalı bir şirketin yetkilileri ‘Buraya 15 milyar dolar yatırım yapmaya hazırız’ diyorlar. Yabancı yatırımcıda algımızın kötü olduğuna dair bir şey yok” dedi.

 

Fırsatlar şehri olacak

 

Hatay, fuarda kentsel dönüşümden turizme 4 projesini sergiliyor. Fuara Arsuz, Defne ve Dörtyol ilçe belediye başkanları ile birlikte katılan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Dörtyol Yaşam Merkezi projesi için Turkmall ile görüştüklerini açıkladı. Hatay’ın 5 yıldır Suriye’deki savaş nedeniyle ekonomik anlamda geriye gittiğini belirten Savaş, “Hatay, savaş bittiğinde fırsatlar şehri olacak. Şu anda fırsatı kollamak lazım. Hatay’ı Suriye savaşı sonrasına hazırlıyoruz. Pek çok yatırımcı ile görüştük” diye konuştu.

 

25 milyar $ değerinde 9 yeni proje sahada

 

Beyoğlu Belediyesi, ilçede yatırımları bulunan gruplardan oluşan Beyoğlu Investors Group (BIG) ile fuarda yerini aldı. Bölgede yapılan özel sektör projeleri BIG standında yer alan Beyoğlu maketi üzerinde sergilendi. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu’nda 2023’e kadar tamamlanacak 25 milyar dolar değerindeki 9 projeyi tanıttıklarını söyledi. Milyarlarca dolarlık yatırımlar arasında, Tarlabaşı 360, Piyalepaşa İstanbul, Galataport, Haliçport, Örnektepe, Dolapdere, Karaköy, Sütlüce ve Okmeydanı kentsel dönüşüm projeleri yer alıyor.

 


 

Belediyeler hangi projeleri sergiledi?    

 

- Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kruvaziyer Limanı, Kaleiçi Yat Limanı, Boğaçayı ve Konyaaltı Sahili, spor ve yayla turizmine yönelik dev projelerin yanı sıra dünya film endüstrisinde yer almak için geliştirdiği projelerle fuara katıldı.

 

- Bursa Büyükşehir Belediyesi, Sıcaksu Kentsel Dönüşüm, İpekiş Termal Turizm ile Uludağ Kirazlıyayla Sürekli Eğitim Merkezi ve Sur Yapı AVM Rezidans projelerini tanıttı.

 

- Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 540 yatlık bağlama kapasitesine sahip bir marinayı da içeren dev yaşam merkezinin de içinde yer aldığı pek çok gayrimenkul ve turizm projesiyle fuara katıldı.

 

- Konya Büyükşehir Belediyesi, Mevlana Kültür Vadisi, Metro Konya, Meram Teleferik, Karapınar Güneş İhtisas Endüstrisi, Hüyük Rüzgar Enerjisi Üretim Tesisi, Sebze ve Meyve Hali, Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgesi ile rekreasyon, yaşam merkezi ve dönüşüm projeleriyle yer aldı. 


Vatan 



Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı,


27’nci kez gerçekleşen uluslararası gayrimenkul fuarı Mipim’de bu yıl belediyeler öne çıktı. Özel sektör katılımı sınırlı kalırken, Ordu, Hatay, Balıkesir, Bursa, Antalya, Konya, Kocaeli illeri yabancı yatırımcılara tanıtıldı. İlk kez Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın MIPIM’i ziyaret etmesi dikkat çekti. 


FRANSA’nın Cannes şehrinde 15-18 Mart tarihlerinde gerçekleşen gayrimenkul fuarı Mipim’de bu yıl belediye şov vardı. Fuara geçen yıl ağırlıklı olarak gayrimenkul şirketleri katılırken bu yıl belediyeler atağa geçti. 8 belediye bu yıl fuarda yerini aldı, şehirlerin potansiyelleri ve yatırım fırsatları yabancılara anlatıldı. İkili görüşmelere katılan belediye başkanları illerine yatırım çekmek için çalışıyor. Yurtdışında fuarlara katılan özel sektör temsilcileri ‘kamudan destek istiyoruz’ mesajı veriyordu. Bu yıl beklenen oldu ve destek geldi. Fuara Çevre ve Şehircilik Başkanı Fatma Güldemet Sarı,  TOKİ  Başkanı Mehmet Ergün Turan, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum katıldı. Mipim’e katılan ilk Çevre ve Şehircilik Bakanı Başkanı da Fatma Güldemet Sarı oldu. 


İSTANBUL YERİNİ BULDU


Fuarda Türk firmalarının tüm standlarını dolaşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, inşaat sektörüne ‘yanınızdayız’ mesajı verdi. Türkiye’de bir fuar yapılması halinde bakanlık olarak destek vereceklerini açıklayan Bakan Sarı, “İstanbul, bu yıl fuarda Paris ve Londra’nın arasında, gerçek yerini buldu. Köprü, havalimanı, Avrasya Tüneli gibi devasa projelerimiz sergileniyor. Türk inşaat sektörünün gücünün ortaya çıktığı bir gün yaşıyoruz. Dünya her geçen gün Türkiye’nin gücünü ve potansiyelini keşfediyor” dedi. Ankara’daki terör saldırısına değinen Sarı, “Türkiye’nin terörle boğulmuş bir ülke olmadığını göstermek için buradayız. Terörün amacı kaos yaratmaktır, buna fırsat vermeyeceğiz” diye konuştu. 


160 KİŞİYLE YEMEK

Kendisinin mimar olduğunu hatırlatan ve çalışırken de fuarı yakından takip ettiğini anlatan Bakan Sarı, şunları söyledi: “Fuarı, Türkiye’nin kentsel dönüşüm ve şehircilik anlamında nereye geldiğini anlatmak açısından çok önemsiyorum. Türkiye’deki bütün belediyelerin katılmasını önemsiyorum. Biz de her bir ilimiz için projeler üretmeye çalışıyoruz. Marka şehirler yaratma noktasında çalışıyoruz.” Bakan Sarı, fuar kapsamında yatırımcıların ve fonların da arasında yer aldığı 160 kişilik bir grupla öğlen yemeğinde buluşup, Türkiye’nin fırsatlarını ve Türk firmalarının uluslararası alanda önünün açılması için yapılması gerekenleri konuştu.


‘GÖRKEMLİ HOLLERDEYİZ’

DÜNYADAKİ en önemli gayrimenkul fuarı olan Mipim’in diğerlerinden farklı olarak konut alıcısı ile satıcısını buluşturmadığını dile getiren TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, fuarda hem şehirlerin yatırım olanaklarının, hem de bu şehirlerde yatırım yapan gayrimenkul şirketlerinin büyük ölçekli fonlarla buluştuğunu anlattı. Turan, Mipim’e 5 yıl önce çok küçük hollerde şahsi katılımda bulunan Türk firmalarının artık çok daha görkemli alanlarda yer aldığını söyledi. Bu yıl Mipim’de mimarlık firmalarının yer almaya başlamasının sevindirici olduğunu söyleyen Turan, “Türkiye, hem Avrupa hem de çevre ülkeleri açısından bakıldığında yaptığı ve devam eden yatırımları ile bunların arasından sıyrılan bir değer” dedi. 


Sektöre müjdeli haber

GAYRİMENKUL sektörü için müjdeli haber Cannes’den geldi. Sektör temsilcilerini her zaman dinlediklerini belirten Sarı, yabancıya mülk satışında kolaylık, vatandaşlık hakkı, imar kanunu ve kentsel dönüşüm kanunu hakkında çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bakan Sarı, “İmar Kanunu, kentsel dönüşüm gibi yasaları bu yıl içinde revize etmek için çalışıyoruz. Akademisyenlerden görüşler alıyoruz. Çalıştaylar yapıp, kanunları yeniden düzenleyeceğiz” dedi.


KİMLER KATILDI

FUARA Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Konya ve Ordu şehirleri standla katılıyor. MIPIM 2016’ya stant ile katılım gösteren firmalar arasında ise Beyoğlu Investors Group (BIG), Efekta Mimarlık, Esas Gayrimenkul, Hill International, İzka İnşaat, Lal Gayrimenkul Değerleme, Özak – Yenigün – Ziylan Ortaklığı, Öncüoğlu+ACP Mimarlık, Özer+Tulgan Mimarlık, ProPlan, Real Estate, Sabri Paşayiğit Design Office, Tabanlıoğlu Mimarlık, Tahincioğlu Gayrimenkul ve TSKB Gayrimenkul Değerleme bulunuyor.


Balıkesir ve  Adana  projelerini tanıttı

ESAS Holding bünyesinde ağırlıklı olarak ticari gayrimenkul alanında faaliyet gösteren Esas Gayrimenkul, fuarda etkinlikte 2018 yılında açılışlarının gerçekleştirilmesi planlanan ‘Adana Esas 01 Burda’ ve ‘Balıkesir Esas 10 Burda’ projeleri hakkında detayları paylaştı. MIPIM’in gayrimenkul sektörünün en önemli fuarlarından olduğunu belirten Esas Gayrimenkul CEO’su Kazım Köseoğlu: “40 bin m2 arsa alanına yapılacak olan Esas 01 Burda’nın; 60 bin m2 kiralama alanı ve 2 bin 500 araç kapasitesiyle, Adana’nın cazibe merkezlerinden biri olmasını planlanıyoruz. Balıkesir Adon bölgesine gerçekleştireceğimiz Esas 10 Burda yatırımının ise 34 bin m2 arsa alanı, 42 bin m2 kiralama alanı ve 1800 araç kapasitesiyle bulunduğu bölgenin çehresini değiştireceğine inanıyoruz” dedi. Yurtdışı projeleri ile ilgili de bilgiler paylaşan Köseoğlu, “Yurtdışında gerçekleştirdiğimiz, İngiltere’de 6 adet alışveriş merkezi ve 7 adet ofis binası ile New York Manhattan’da 1 adet otel, 2 adet ofis binası projelerimizi de fuarda lanse ettik. Hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” diye konuştu.


25 milyar dolarlık Beyoğlu tanıtımı

GEÇTİĞİMİZ yıl kurulan Beyoğlu Investors Group (BIG) da Mipim’de yerini aldı. Beyoğlu’nda yatırım yapan şirketlerin bir araya gelerek kurduğu topluluk fuara ikinci kez katıldı. Bölgede özel sektör tarafından yapılan projeler BIG standında yer alan Beyoğlu maketi üzerinde sergilendi. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, MIPIM’de dünya yatırımcısına İstanbul ve Beyoğlu’nu anlatma fırsatı bulduklarını belirtti. Demircan, Beyoğlu’nda 2023’e kadar tamamlanacak 25 milyar dolar değerindeki 9 projeyi tanıttıklarını söyledi. Toplam yatırım değeri ise 12 milyar dolar olan bu projeler arasında Tarlabaşı 360, Piyalepaşa İstanbul, Galataport, Haliçport, Örnektepe, Dolapdere, Karaköy, Sütlüce ve Okmeydanı kentsel dönüşüm projeleri yer alıyor. Yapılan dönüşüm projelerinin bölgeye kattığı değere dikkat çeken Demircan, 2023’e kadar Beyoğlu’nda 50 kat değer yaşanacağını kaydetti. Beyoğlu’nun dönüşüm projeleri, yeni otel ve kongre merkezleri ile yeni bir çehreye kavuştuğunu belirten Demrican, “Sadece dönüşüm sürecinde  28 bin kişiye doğrudan  istihdam sağlanacak” dedi. 


Hürriyet 


Geri Dön