26 / 07 / 2024

Home ofisler yasallaşıyor!

Home ofisler yasallaşıyor!

İş güvenliği paketinden çalışana iki süpriz düzenleme çıktı. Paketle "Home ofis" olarak da bilinen "uzaktan çalışma" yasal hale geliyor...


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


İş güvenliği paketinden çalışana iki süpriz düzenleme çıktı. Paketle "Home ofis" olarak da bilinen "uzaktan çalışma" yasal hale geliyor. Buna göre, İş Yasası'na eklenecek düzenlemeyle işçiler, işyeri dışında da işverenin istediği mal ve hizmeti üretebilecek. "Uzaktan çalışmada", işçilerin çalıştıkları gün ve saatler işverence onaylanan günlük cetvellere işlenecek. İzin, kıdem tazminatı gibi konuları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çıkaracağı ikinci düzenlemelerle belirleyecek. Paketteki bir diğer düzenlemeye göre de yazılı uyarı yapıldığı halde iş güvenliğine uymayan çalışan tazminatsız işten çıkarılacak. Dün akşam saatlerinde TBMM'ye sevk edilen iş güvenliği paketinde yer alan diğer düzenlemeler de şöyle sıralanıyor: 


KAPALI İŞYERİNE HAPİS 

İşyerlerinde gördüğü eksiklikleri bakanlığa bildirmeyen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının belgesi 3 ay, tekrarında ise 6 ay süreyle askıya alınacak. Bildirim yaptığı için işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının sözleşmesine son verilemeyecek. Aksi takdirde işveren, 1 yıllık ücretten az olmamak üzere tazminata mahkum olacak. 


Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve kamudan ihale üe alman işlerde, üretim zorlaması nedeniyle hayati tehlike oluşturacak şekilde çalışma işin durdurulması nedeni sayılacak. 

Durdurulan işyerinde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. 


İHALEDEN YASAKLAMA 

Ölümlü iş kazası meydana gelen maden işyerlerinde kusuru yargı kararı ile tespit edilen işveren mahkeme tarafından iki yıl süreyle kamu ihalelerine katılmaktan men edilecek. İş güvenliğine uymayan işverenlerin cezaları artırılacak. Ayrıca cezalar çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yüzde 50'den 300'e kadar varan oranlarda artırılarak uygulanacak. İnşaatlarda şantiye şefleri tekniker, teknik öğretmen, mühendis veya mimar diplomasına sahip olacak. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde; belgelendirme kuruluşlarının yapacağı sınavlarda başarılı olan kişilerin belge ve sınav ücretleri 2020 yılma kadar işsizlik sigortası fonundan karşılanacak. Çok tehlikeli iş kollarında 3 yıl içinde ölümlü iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde, işsizlik sigortası primi bir puan düşürülecek, buna karşılık ölümlü iş kazası yaşanırsa da 1 puan artırılacak. 


MAAŞLAR FONDAN 

Maden çalışanlarının haftalık çalışma süresi 37.5 saate yükselecek. Ermenek'te maden kazasını olduğu işyerinde sigortalı olanlarla, hayatım kaybedenlerin yakınlarına 6 ay süre üe işsizlik sigortası fonundan ödeme yapılacak. Soma için getirilen hiçbir koşul aramadan maaş bağlanması düzenlemesi Ermenek için de geçerli olacak. Madenlerde işçiler için takip sistemi kurmayan işverene çalışan başına ceza verilecek. 


YAPTIRIM GELİYOR 

Düzenlemeye göre, görevlerini yerine getirmeyen yapı denetim kuruluşlarına, imzaladığı hizmet sözleşmesinin yüzde 10'undan 50'ye kadar artan oranlarda idari para cezası verilecek. 3 defa idari para cezası uygulanan yapı denetim kuruluşuna 1 yıl yeni iş almama cezası verilecek. Bu kuruluşların kurallara uymaması durumunda izin belgeleri de iptal edilebilecek. Benzer kurallar yapı sektöründe faaliyet gösteren laboratuvarlar için de geçerli olacak.


Hürriyet


Geri Dön