29 / 04 / 2024

Hong Kong emlak sektörü için 2024'ün de zor geçmesi bekleniyor!

Hong Kong emlak sektörü için 2024'ün de zor geçmesi bekleniyor!

Hong Kong'lu emlak geliştiricileri, sürekli rtan finansman maliyetleri ve emlak piyasasındaki yavaşlamayla boğuşurken 2024 yılında da zorlu bir süreçle karşı karşıya kalmaya hazırlanıyor



Hong Kong'lu emlak geliştiricileri, sürekli artış gösteren finansman maliyetleri ve emlak piyasasındaki yavaşlamayla boğuşurken bu yıl da zorlu bir süreçle karşı karşıya kalmaya hazırlanıyor. Konu ile ilgili olarak bilgi sahibi dört kaynağa göre, şehirdeki büyük bankalar yüksek kaldıraçlı ya da zayıf emlak firmalarına yeni finansman sağlamayı durdurdu. Bu geliştiriciler şimdi özel kredi piyasalarından daha maliyetli krediler arıyor.

Investing'te yer alan habere göre bir zamanlar adeta patlama yapan Hong Kong emlak sektörünün şu anda belirsizlikle gölgelenmesi, bankaların mevcut kredileri azaltmasına ya da ek teminat talep etmesine neden oluyor. Söz konusu kredilerdeki bu sıkılaşmanın, halihazırda yavaş konut satışları ve ofis alanlarındaki rekor düzeydeki boşluk oranlarıyla uğraşan geliştiriciler için finansman maliyetlerini artırması da bekleniyor.

Hong Kong emlak sektörü için 2024 ün de zor geçmesi bekleniyor!

Hang Seng Emlak Endeksi'nin 2023'te yüzde 30 ve Nisan 2019'daki zirvesinden yüzde 60 düşüş göstermesi, yatırımcıların temkinli olmaya devam ettiğini gösteriyor. Ayrıca A sınıfı ofis alanlarında boşluk oranı yüzde 16,4 gibi yüksek bir seviyelere ulaştı.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre Hong Konglu geliştiriciler, 2019 yılındaki hükümet karşıtı protestolar, koronavirüs salgını ve hem yerel hem de anakara Çin'deki durgun ekonomik toparlanma gibi bir dizi krizle karşı karşıya kaldı. Söz konusu bu zorluklar, artan finansman maliyetleriyle daha da kötüleşen marjlarını sıkıştırdı. Hong Kong'un bir aylık HIBOR bankalar arası borç verme oranı Kasım'da yüzde 5,66'ya yükseldi; söz konusu bu oran 2022 yılının başında yalnızca yüzde 0,2'ydi.

Yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen, Hong Kong'lu geliştiriciler arasında temerrüt beklenmiyor, zira anakaradaki muadillerine kıyasla genel olarak daha düşük borç oranlarına sahipler ve genellikle geliri desteklemek amacıyla çeşitlendirilmiş işletmelere sahipler. Bununla beraber, ticari bankalar, geliştiricilerin kredilerini geri ödeme kabiliyetleri konusunda endişe duyarak emlak sektörüne olan risklerini de azaltmıştır.

Hong Kong Para Otoritesi'nin verileri, emlak geliştirme ve yatırım için verilmiş olan toplam kredilerde bir düşüş olduğunu ve 2023 yılının 3. çeyreğinde ilk çeyreğe göre yüzde 5'lik bir düşüş olduğunu gösteriyor. Özel kredi sağlayıcıları, bankaların bıraktığı finansman boşluğunu doldurmak amacıyla devreye giriyor ve bu krediler için faiz oranları yüzde 10-yüzde 20 arasında değişiyor ve bankalardaki yaklaşık yüzde 6'dan oldukça yüksek. Daha fazla değer düşüşüne karşı bir güvenlik ağı sağlamak amacıyla kredi/değer oranları da yüzde 60'ın altında ve bazen yüzde 30'a kadar düşük tutuluyor.

Ayrıca emlak alt endeksinde, New World ve Wharf Real Estate Investment Company 2023'te sırasıyla yüzde 39 ve yüzde 42'lik düşüşlerle en keskin düşüşleri gösterdi. Satışlar ve piyasa değeri bakımından şehrin en büyük geliştiricisi olan Sun Hung Kai Properties yüzde 21 oranında düşerken, Çin anakarasından elde etmiş olduğu perakende kira gelirine büyük ölçüde bağımlı olan Hang Lung Properties yüzde 29'luk bir düşüş yaşadı.

JPMorgan, daha fazla hedge fonun Hong Kong emlak sektöründe kısa pozisyon almayı düşündüğünü belirtti. Yatırımcılar, 2024'te faiz oranlarının düşme potansiyeline rağmen, ikincil konut fiyatlarıyla ofis ve perakende kiraları gibi göstergeler beklentilerin altında kalmaya devam edebileceğinden piyasaya girme konusunda tereddüt ediyor.

 

Kıbrıs'ta okul binalarının analiz raporları sır gibi saklanıyor! Okullar depreme ne kadar dayanıklı?

Güney Kore'de gayrimenkul projeleri daha sıkı denetlenecek!

Rusya'da 5 yıl sonra inşaat sektöründe lider değişti...


Geri Dön