03 / 05 / 2024

Hopa, liman ve OSB projeleriyle cazibe merkezi olacak!

 Hopa, liman ve OSB projeleriyle cazibe merkezi olacak!

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek Hopa Limanı ve OSB projeleri hakkında açıklama yaptı.. İşte detaylar..



Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek; 


Türkiye'nin önemli sınır kapılarından biri olan Sarp Kara Hudut Kapısı verileri değerlendirildiğinde yolcu giriş çıkışı açısından ülkenin en yoğun üç kapısından biri olduğunu görülüyor. Önemini stratejik konumundan alan Hopa; limanı, gümrük kapısı, çayı, turizmi ile bölge ticaretinin merkezi konumunda. Hopa Gümrük Müdürlüğü 'verilerine bakıldığında 2016 yılında yaklaşık 115 milyon dolar ihracat, 329 milyon dolarlık da ithalat gerçekleştiği görülüyor. Yolcu giriş çıkış verilerine bakıldığında ise 2015 yılında 6 milyon 302 bin yolcu giriş çıkışı gerçekleşirken bu rakam 2016 yılında 6 milyon 630 bin kişiye ulaştı. Yine araç giriş-çıkış verileri ele alındığında 2015 yılına 1 milyon 135 bin rakamına ulaşılırken, 2016 yılı sonu itibarıyla bu rakamın 883 bin 441'e düştü. 


Oda olarak, ilçe ekonomisine katkı kapsamında Hopa Limanı, Sarp Sınır Kapısı ve doğa turizmi alanlarında çalışmalar yürüttük. Hopaport ile demiryolu ve kruvaziyer turizmi üzerine protokoller yaptık. Demiryolu projesi ile ilgili gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sonucunda resmi makamlarca projenin fizibil olduğuna dair ilk olma özelliğini taşıyan bir rapor ortaya çıkardık. Ekonomik anlamda Hopa'yı bir yatırım merkezine dönüştürme çabalarımızın yanı sıra küçük esnafımız açısından pek çok avantajı barındıracak 'İnönü Caddesi Kapalı Çarşı Projesi' ise sürüyor. 


Öte yandan, Hopa ticaret ve sanayi kuruluşları olarak üç yıldır kurulması için çalışma başlattığımız OSB'nin arazi temini yapılarak, bakanlıktan gelen heyetle birlikte yerinde incelemeler tamamlandı ve ilçemiz Kemalpaşa Beldesi sınırları içinde tespit ettiğimiz 648 dönüm arazide OSB kurulması için girişimlerimiz devam ediyor. Bir yerde OSB kurulabilmesi için talebin, talebe uygun pazarın, limanın, bağlantılı demiryolunun bulunması ile uluslararası transit yola yakınlık, su hattının arazisinden geçmesi, enerji hattının yakın olması ve arsa maliyetlerinin düşük olması gibi kriterlerin gerçekleşmesi gerekiyor ve OSB konusundaki başvurumuzu 2017 yılında yeniden yapmayı planlıyoruz. 

Yeni hizmet binası açıldı 

2016 Aralık ayında hizmete açtığımız yeni hizmet binamız ise örnek teşkil eden teknolojik alt yapısının yanı sıra 160 kişilik konferans salonu ve altı dilde aynı anda simültane çeviri imkânı sağlaması açısından bölgede tek olma özelliğine sahip. 2014 İran iş gezisi ve 2015 Ege Bölgesi ziyaretlerimizle bizlerin ve üyelerimizin vizyon kazanmasını sağlayarak, iş olanaklarını geliştirmeyi hedefledik. Bu vizyonla 2016 Ekim ayında Gaziantep ve Kilis ziyaretleri gerçekleştirerek bölgedeki OSB'lerde incelemelerde bulunduk ayrıca sınır komşumuz BATUM'da Eylül ve Aralık aylarında düzenlenen iki ayrı uluslararası fuara da katıldık. 

Son olarak 2015 yılının son çeyreğinde başladığımız akreditasyon süreci başarı ile tamamlamak üzere ve Aralık ayında gerçekleştirilen TÜRKLOYDU tarafından yapılan denetimler başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Hazırladığınız Hopa TSO 2016-2019 stratejik planı ise bizleri hükümetin 2023 hedeflerine ulaşma noktasında üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmemize imkân sağlayacak nitelikte. Yine bu çerçevede kısa bir süre içinde IS09001 belgesini alarak hizmet kalitemizi belgelendirmiş durumdayız. 


Dünya Bölge


Geri Dön