03 / 05 / 2024

HSBC ve Deutsche Bank dolar/TL tahminlerini yukarı yönlü revize etti!

HSBC ve Deutsche Bank dolar/TL tahminlerini yukarı yönlü revize etti!

Her iki banka da 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisini 27 Tl olarak açıklamıştı. Ancak enflasyondaki düşüş trendinin tersine dönmesi ile birlikte yıl sonu ve 2024 yılı için yeni dolar/TL tahminleri açıklandı.



Enflasyonda ivmenin yukarı yönlü harekete geçmesi yabancı kurumların dolar/TL beklentilerinin de değişmesine yol açtı. Son olarak HSBC ve Deutsche dolar/TL beklentisini yukarı yönlü revize etti.

HSBC müşterilerine TL ile ilgili gönderdiği değerlendirme yazısında 2023 için dolar/TL beklentisini 27'den 29 TL seviyesine çıkarırken, 2024 için dolar/TL beklentisi ise 32 TL olarak ifade edildi.

Banka yaptığı değerlendirmede dış ticaret açığındaki keskin genişlemenin makro patikadaki dengelenme konusunda şüpheleri artırdığını belirtirken, enflasyondaki yukarı yönlü ivmelenmeye dikkat çekti.

Banka, dış ticarette oluşan mevcut durumun, turizm sezonunda bile cari işlemler dengesinde beklenen iyileşmenin sınırlı olacağını gösterdiği için TL adına risk yarattığını ifade etti. Turizm gelirlerinden gelen güçlü desteğin Kasım ayından itibaren azalma eğiliminde olacağının ifade edildiği analizde bu durumun döviz açısından daha da endişe verdiği belirtildi.

Son gelen enflasyon verilerini de analizinde değerlendiren Banka, Temmuz ayı enflasyonundaki yukarı yönlü sürprizle birlikte enflasyonun yılı %60'ın üzerinde tamamlama ihtimalinin güçlendiğine vurgu yaptı. Analizde son enflasyon dinamiklerinin iki olumsuz etkiye sahip olduğu belirtildi. Bunlar, reel faizler üzerindeki etkisi ve dolarizasyon riski olarak gösterildi.

Banka mevduat faizlerinin son haftalarda düştüğünü ve enflasyonun keskin bir şekilde hızlanmasıyla birlikte reel faizlerdeki düşüşün TL üzerinde baskı yaratacağına dikkat çekti. Dünyanın birçok bölgesinde dezenflasyon yaşanırken, Türkiye'de enflasyonun yüksek seyretmesinin döviz kuru üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğu ifade edildi.

HSBC ve Deutsche Bank dolar/TL tahminlerini yukarı yönlü revize etti!

DEUTSCHE BANK 5 TL ARTIŞ YAPTI

Deutsche Bank, yıl sonu için dolar/TL tahminlerini 27 TL'den 32 TL'ye yükseltirken, 2024 sonu dolar/TL tahminlerini ise 35 TL olarak belirledi. Enflasyonun yeniden çıkışa geçmesiyle birlikte ekonomistler lira tahminlerini kötümser senaryo yönünde değiştirmeye başladı. Banka analistleri, gerçekleştirdikleri revizyonlarla ilgili “Fiyatlarda artış trendi başladı. Politika yapıcıları enflasyonu daha sürdürülebilir bir yola döndürmede başarısız oldu, belli zorluklarla karşılaştılar” görüşünü dile getirdiler.


 


 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön