Hükümetin kira adımı boşa çıktı! Ev sahipleri yasal limiti aştı
Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hükümetin 1 Temmuz'a kadar kiraya yüzde 25 üst limit koymasına rağmen ev sahipleri yasal sınırı çoktan aştı.
Milyonlarca kiracıyı ilgilendiren kira düzenlemesinin de içinde yer aldığı Avukatlık Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 11 Haziran'da yürürlüğe girdi.
Düzenlemede; 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek konut kira sözleşmelerinde artış bir önceki kiranın yüzde 25'ini geçemeyecek denildi ancak ev sahipleri şimdiden yasal sınırın üzerine çoktan çıktı.
Ipsos tarafından yapılan araştırmaya göre ev sahiplerinin yüzde 35'i, kiracılarından yasal artışın üzerinde artış istedi. Her on kişiden üçünün kiracı olduğunu beyan ettiği araştırmaya göre, bu kiracıların yüzde 73'ü, fazla artışı kabul etmeye mecbur kaldı.
Ipsos'un Antikriz Raporu’nda kiracıların yüzde 51’inin son bir sene içinde kiralarına yapılan artış, gelirlerindeki artıştan daha yüksek oldu.
Gelirlerindeki artışın kira artışından daha yüksek olduğunu söyleyenlerin oranı sadece yüzde 14'te kaldı.
Her 10 kiracıdan dördü kira ve gelirlerindeki artışın aynı oranda olduğunu ifade etti.
Kiracıların yüzde 86’sı taşınmak durumunda kalsalar aynı semtte ihtiyaçlarına ve bütçelerine uygun bir ev bulamayacakları görüşünde. Bu konuda zorlamayacağını düşünenlerin oranı sadece yüzde 14.
Kiracıların yüzde 48’i oturdukları semtten memnun. Diğer taraftan her 4 kiracıdan biri oturduğu semtten de memnun değil. Oturduğu semtten memnun olduğu halde oturduğu apartmandan memun olmayan kiracıların oranı yüzde 41.