29 / 04 / 2024

Hükümetten kira krizi için dev adım! Arabuluculuk formülü genişliyor!

Hükümetten kira krizi için dev adım! Arabuluculuk formülü genişliyor!

Adalet Bakanlığı harekete geçti. 7'inci Yargı Paketi genişliyor. Kiracılara yeni haklar tanınacak. Böylece kira alacakları, kat mülkiyeti ihtilafları, komşuluk hukukundan kaynaklı ihtilaflar gibi konularda arabuluculuk kapsamına alınacak. Peki bu süreç nasıl ilerleyecek? İşte detaylar...



Bakan Bekir Bozdağ katıldığı çalıştay toplantısında arabulucuk ile ilgili kiracıları yakından ilgilendiren konulara değindi. Bozdağ, Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde 7'nci Yargı Paketi'yle arabuluculuğun kapsamının genişletileceğini ve bu kapsamda kira alacakları, kat mülkiyeti ihtilafları, komşuluk hukukundan kaynaklı ihtilaflar gibi konuları arabuluculuk kapsamına alınacağının bilgisini duyurdu. 

Hükümetten kira krizi için dev adım! Arabuluculuk formülü genişliyor!

KİRACILAR ARABULUCU OLABİLECEK

Sabah'ın haberine göre 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasını kapsayarak yenilenen sözleşmelerde yüzde 25 kira zam sınırı uygulamasına karşılık ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan bir çok sorunun çözümüne ilişkin arabuluculuk şartı getirilecek.  Yasal düzenlemeyi dikkate alarak  hareket eden ev sahiplerinden bazıları, mevcut kiracıyı çıkarıp evini yüksekten kiraya vermek için, bazıları da yüksek fiyatla kiraladıkları evlerinin aylık kiralarını ödemede sorun yaşayan kiracalar için çareyi tahliye davalarında aramaya başladı. Bunun yanı sıra yüzde 25 artış sınırının ihlalide eklenince eski kiracıların davaları da  sulh hukuk mahkemelerinde yoğunlık yarattığı belirtiliyo. Buna ek olarak artan kiralar oldukça yüksek seviyede seyretmeye devam ediyor.

Peki arabuluculuk sürecinde mahkemelerin yükü hafifleyecek mi? Kiracılar ve kira sahipleri bu yeni düzenleme ile arasındaki uyuşmazlığı çözebielecek mi ? Merak edilen konunun detayları..
 


Geri Dön