29 / 04 / 2024

Hülya Güven: Alsancak Stadı kültürel mirastır!

Hülya Güven: Alsancak Stadı kültürel mirastır!

Deprem riski nedeniyle Alsancak Stadı’nın kapatılmasına İzmir Milletvekili Hülya Güven, iki yıl önce Stadın yıkılarak yerine AVM yapılacağı şeklinde söylentiler üzerine "Alsancak Stadı kültürel mirastır" dedi




Deprem riski nedeniyle Alsancak Stadı’nın kapatılmasına  İzmir  Milletvekili Hülya Güven, iki yıl önce Stadın yıkılarak yerine AVM yapılacağı şeklinde söylentiler üzerine “Stadın yıkılarak AVM yapılması yerine, yenileme yapılarak mı yoksa yapılmadan mı hangi kültürel amaçlarla ne şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin araştırılarak İzmirlinin kullanıma sunulması için verdiği önergenin gündeme alınmadığını, ancak yakın zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Alsancak Stadı’yla ilgili şok bir karar ile stadın boşaltılmasını istendiğini” belirtti. İzmirliyi kültürüne ve tarihine sahip çıkmaya çağıran ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına da konuyu tekrar soran Güven, “Alsancak stadı bir kültürel mirastır. Ayrıca bir yıl önce depreme dayanıksız olduğu belirtilen stadın neden bir yıl sonra üstelik İzmirlilere ne yapılacağı da açıklanmadan kapatılma kararı alındı? “diye sordu.


İzmir Milletvekili Hülya Güven konu ile ilgili TBMM’ye bir soru önergesi sundu. İzmir Milletvekili Hülya Güven, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu’nun tarihi yapıların yıktırılmaması yönündeki ‘ilke kararına’ dikkati çekti. Önergede İzmir’in tarihi Alsancak Stadı’nın korunması gerektiğini belirten Güven; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Uluslararası Sitler ve Anıtlar Konseyi (ICOMOS), Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği gibi Uluslararası kuruluşların tarihi yapıların kültürel miras olarak değerlendirilmesi yönündeki çalışmalarına değindi. Güven, “ICOMOS’un ‘Spor ve Mirası’ konulu çalışmasında 20. Yüzyıl spor yapılarının korunması ve geliştirilmesine ilişkin araştırmalara yer verilmiştir. Ülkemizde de 20. Yüzyıl’da inşa edilmiş spor yapıları kültürel miras kapsamındadır. Bunlardan birisi de İzmir’in kent belleğinde ve çok kültürlü geçmişinde önemli yere sahip olan Alsancak stadıdır. Bu nedenle korunması gerekmektedir” diye açıklama yaptı.


Dört çadır kent alanından biri


Güven, verdiği soru önergesinde, stadın deprem olasılığına karşı güvenlik açısından kapatılmasına karşı ise şu görüşlere yer verdi: “Stat deprem riski yüksek bir kent olan İzmir’in en riskli bölgesinde, 400 bin nüfuslu Konak ilçesinin İzmir Afet ve Acil Durum Eylem Planı ile belirlenmiş dört çadır kent alanından biridir. Bu bakımdan stat alanı, olası bir deprem sonrası sığınacağı güvenli bir alan konumundadır. Bu özelliği bilimsel makalelerde de işlenmiştir.”


Stadın hasarlarına bir yıl öncesinden basında yer verilmiş olmasına rağmen, neden bir yıl sonra bu kararın alınmış olmasına da önergesinde cevap arayan Güven, 2 Temmuz 2012 tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın “Alsancak Stadı’nın yıkılıp yerine AVM yapılması gibi bir projenin olmadığına ilişkin” açıklamasına da değindi. Güven, Bakanlar tarafından verilen sözlerin hiçbir öneminin olmadığını, seçimlerden önce günü kurtarmak için bu tür vaatlerde bulunduklarını sonra da yine istediklerini yapmaya çalıştıklarını, her yeri AVM ile doldurmak istediklerini söyleyerek, “İzmirlileri bu nedenle İzmir’e ve tarihine sahip çıkmaya çağırıyorum.” dedi.



Yenigün


Geri Dön