27 / 04 / 2024

Hüseyin Aslan: Belediyeler altyapılı arsa projeleri üretmeli!

Hüseyin Aslan: Belediyeler altyapılı arsa projeleri üretmeli!

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, ev sahibi olamayanlar için altyapılı arsa projeleri üretilerek, bu sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi. Hüseyin Aslan konut sektörünün en önemli maliyetlerinden birini arsa paylarının oluşturduğunu ifade etti...




Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, evsahibi olamayanlar için çok üzüldüğünü belirterek, bu sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, nüfusunun yüzde 36.5'i kirada oturan İzmir'de dar gelirli vatandaşların konut sahibi olabilmesinin belediyelerin arsa üretmesine bağlı olduğunu söyledi. Adı  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkan aday adayları arasında geçen Aslan, "Her gittiğim yerde polisi, öğretmeni, memuru, işçisi nasıl ev sahibi olacağım soruyor. Haklılar, çünkü 15 yıldır İzmir ve çevresinde yeni yerleşim alanları oluşturulamadı. Konutta en önemli maliyet altyapılı arsa payıdır. Buna yönelik projeler ve politikalar üretilemedi. Kapsamlı araştırmalarımıza rağmen iki yıldır tek bir arsa bulamadık. Bugüne kadar hiç ev sahibi olamamış yurttaşlarım için üzülüyorum" dedi. 


Kentsel dönüşüm Ege-Koop olarak, 11 ilçede 11 konut projesi gerçekleştirerek, 100 bini aşkın inşam ev sahibi yaptıklarını buna rağmen İzmirlilerin yüzde 36.5'inin hala kirada yaşam sürdüklerini söyleyen Aslan, "1 milyonun üzerinde insan demektir bu. 2 milyonu aşkın insanımız ise gecekondu ve kaçak yapılarda yaşamakta. 

Sadece bu tablo bile ısrarla dile getirdiğimiz kentsel dönüşüm projelerinin aciliyetle uygulanmasını gerektiriyor" diye konuştu. Sabit gelirli ve emeklilerin kredi, arsa ve altyapı destekleri olmadıkça ortalama metrekare maliyeti 700 lirayı bulan bir konuta kooperatifler aracılığı ile bile sahip olamayacağım vurgulayan Aslan, "Belediyelerin vazgeçilmez ve başlıca görevi, halka sağlıklı yaşam sürdürecekleri konutlara uygun ortam ve alanlar hazırlamakta'. Sosyal belediyecilik anlayışımn temelinde de yoksulu, dar ve sabit gelirliyi, emekliyi, dulu, yetimi aç ve açıkta bırakmamak vardır" dedi. 


Aslan, konut sektörünün en önemli maliyetlerinden birini arsa paylarının oluşturduğunu belirterek, "Eskiden arsa sahipleri Ege-Koop'a alan ederken şimdi biz arsa bulamıyoruz. Ya ederinin çok üstünde rakamlar talep ediliyor ya da imar sorunu var. Altyapılı arsa üretimi sağlanmalı, bu yurttaşlarımızı kira öder gibi ev sahibi yapabilmeye dönük proje ve politikalar geliştirilmelidir" dedi. 


Gittiği her ortamda polisten öğretmene, emekliden işçiye her dar ve orta gelir grubuna ait vatandaşın uygun fiyatlı konut talebinde bulunduğun söyleyen Aslan, "Bu toplumsal bir meseledir. Bu Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, her gittiği yerde vatandaşların kendisine "Nasıl evsahibi olabiliriz" diye sorduğunu söyledi. 


insanlarımızın hemen hepsi maaşlarının neredeyse yarışım kiraya veriyor, sağlıksız yapılarda yaşam sürüyor. Dolayısıyla bunu talep etmekte son derece haklılar. Kaldı ki bu taleplerin başlıca muhatabı yerel yönetimler yani belediyelerdir. Bu görev yerine getirilemediği için halk farklı mecralara başvurmaktadır. Belediye Kanunu'nun 69. Maddesi, belediyelere 'konut ihtiyacını karşılamak üzere imarlı ve altyapılı arsa üretme' görevini vermektedir. Kooperatifler Kanunu'nun 1. maddesinde de 'belediyelere kooperatiflere ortak ve öncü ol' denir" diye konuştu. 


Yeni Asır Gazetesi


Geri Dön