İBB, konut krizinin çözümünde yapılması gerekenleri tek tek sıraladı!
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, ülke çapında neden konut krizi yaşandığını anlatarak, soruna ilişkin çözüm önerilerini de sundu.
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin gibi büyük iller başta olmak üzere Türkiye çapında kira ücretleri ve konut fiyatları rekor seviyelere çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarda, bu problemin sebeplerini ve çözüm önerilerini sıraladı.
“KONUT ARZI PLANLAMAYLA YAPILMIYOR”
“Anayasamıza göre Konut Hakkı temel bir hak ama peki neden bir konut problemimiz var?” diye soran Gökce, açıklamasında şunları söyledi
“Konut krizini besleyen etkenler; Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) kapatıldı. DPT’nin daha önce konut ihtiyacına yönelik hesapları ve önerileri de uygulamaya alınmadı. Dolayısıyla, ülkede konut arzı bir planlama ile yapılmazken, kamu kurumları da yeterli sayıda sosyal konut üretimi yapıp arz etmiyor.
“TOKİ YAP-SATÇI HALİNE GELDİ”
TOKİ bir müteahhitlik kurumu haline geldi. Sosyal konut üretimi yapması gerekirken yap-satçı bir kurum durumuna dönüştü. Örneğin İstanbul’da son 20 senede geliştirdiği konut sayısı yalnızca 85 bin ve son 20 senede İstanbul’da üretimi yapılan bütün evlerin (özel + kamu) yalnızca yüzde 5’i sosyal konut. Konut üretimi esasen özel sektöre bırakıldı.
İşte detaylar...