29 / 04 / 2024

Prof. Dr. Ahmet Ercan Van depremi için tarih vererek yapılması gerekenleri açıkladı! Bu yapılar çok yorgun...

Prof. Dr. Ahmet Ercan Van depremi için tarih vererek yapılması gerekenleri açıkladı! Bu yapılar çok yorgun...

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Van'ın, gelecekte olası bir depreme hazırlıklı olması gerektiğini söyleyerek, yapılması gerekenleri tek tek sıraladı.



Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Van'ın, gelecekte olası bir depreme hazırlıklı olması gerektiğini söyleyerek Van'ın Erek Dağı'na doğru kaydırılması gerektiğini söyledi. 

VAN DEPREMİ İÇİN TARİH VERDİ!

Van'ın planlamasının zaman içinde çoktan yapılması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Ercan, Van'ı tıpkı Urartuların yaptığı gibi zemini sağlam bölgelere, yani Erek Dağı'na doğru kaydırılmasının şart olduğunu açıkladı.

Eğer Van Erek Dağı'na doğru kaydırılmazsa şu anki nüfusu yaklaşık 1,5 milyon olan Van'ı, 2035 ile 2050 arasında yıkıcı bir deprem daha olacağını söyleyen Övgün ''Şimdi biz aynı hatayı 2 defa daha yapmamamız lazım" dedi. Övgün bu yapıların 2 deprem gördüğünü ve şu an yapılar çok yorgun olduğunu söyledi. 

Övgün o nedenle ivmesi yüksek bir deprem olması durumunda 2 depremde göçmeyen yapıların çoğunun ne yazık ki göçtüğünü görmenin beklenmedik bir olayın olmayacağını belirtek ''O nedenle gelecek cinayetlere kendimizi hazırlamayalım. Van'daki 2 depremde yıkılmaların yüzde 65'inin nedeni yerden gelen sorunlar. Van bir tarım alanı içerisinde gelişmiş" dedi.

 Prof. Dr. Ahmet Ercan Van depremi için tarih vererek yapılması gerekenleri açıkladı! Bu yapılar çok yorgun...

DEPREM BÖLGESİNDEKİ YAPILARIN YIKIM NEDENİ

Van'da çoğu modern, çağdaş görünümlü yapının yüksek katlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, bina güçlendirmelerine de karşı olduğunu söyledi.

Yaklaşık 53 yıldır bu mesleğin içinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ercan, birçok deprem bölgesinde yapıların neden yıkıldığını gördüğünü belirterek şöyle konuştu:

"Türkiye'deki yapı yıkılmalarının nedeni, tarım alanlarının yapılaşmaya açılması, rezonans olayının göz önüne alınmaması, yer altı suları ve özellikle dikmelerle kirişlerin bağlarının iyi olmaması.

Oysa sadece karot alınarak bakılıyor. Sorun karotta değil. Sorun omurganın, yapının kurulumu uygun mu, yer seçimi doğru mu değil mi?

Van belediyeleri gün geçirmeden jeofizik laboratuvarlarını kurmalı. Jeofizik mühendislerini alarak bulundukları kentin planlamasını jeofizik ölçülerine göre yapması gerekiyor.

Van'da yüksek yapılı binalar rezonansa girecektir. Dolayısıyla yeni Van'ı Erek Dağı'na ve Edremit'e doğru kaydırmamız gerekiyor." dedi.

 

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, ‘İlk kez söylüyorum’ diyerek uyardı! Bu ilde 7,4 şiddetinde deprem bekleniyor!

‘Depremzedelere kira yardımı kalıcı konutlara kadar devam etmeli’

Prof. Dr Ahmet Ercan'dan şaşırtan açıklama: Deprem kuşağında olmak nimet! İnşallah deprem olsun ki...

Geri Dön