22 / 05 / 2024

İBB, Kozyatağı'nda MİA operasyonu yapacak!

İBB, Kozyatağı'nda MİA operasyonu yapacak!

İBB, Carrefour'un sahibi Aerium'un da kabul etmesi halinde MİA adlı dev bir merkez kurmayı planlıyor



Şirketin kabul etmemesi durumunda ise alternatif plan hazır. Anadolu yakasında devasa bir iş ve yaşam merkezinin yaratılması için ilk adımlar atıldı. 300 bin metrekarelik arazi üzerinde gerçekleştirilecek olan projenin alanı bodrumlar hariç 900 bin, bodrumlar dahil edildiğinde 2 milyon metrekareyi bulabilecek.
Otel, AVM ve iş merkezlerinden oluşacak bu projenin adı bile konulmuş durumda. Merkezi İş Alanı (MİA) isimli bu girişimin koordinasyonu ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB). Diğer taraflar ise İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Kadıköy meyve sebze hali ve 2005'teki operasyonuyla Türkiye'deki Carrefour'ların sahibi olan Aerium Properties.
MİA'nın kurulması için ilk adım İBB'den geldi. İBB, MİA için Kozyatağı'ndaki 84 bin metrekarelik alana sahip olan Kadıköy meyve sebze hali ve İSKİ'nindepolama tesisi olarak kullandığı 28 bin 632 metrekarelik arsa için 1/5.000'lik planları çıkartarak askıya aldı.  112 bin metrekareyi aşan bu alanda bir taraftan MİA için proje ve ihaleye çıkma çalışmaları sürerken,  Aerium Properties'e de teklif götürdü.

Aerium Fonu teklife sıcak
Kozyatağı'nda 200 bin metrekarelik arsa üzerinde toplam kiralanabilir alanı 34 bin 432 metrekare olan Carrefour'un mülk sahibi olan Aerium Properties'in  ise bu teklife sıcak baktığı öğrenildi. Aerium'un İBB'nin girişimine olumlu yanıt verme ihtimalinde iki temel neden var. Biri otopark yetersizliği nedeniyle bölge potansiyelinin gerçek anlamda değerlendirilememesi. İkincisi giderek daha büyük metrekarelerde inşa edilen AVM'ler karşısında Carrefour'un artık küçük kalmaya başlamış olması.

Başka AVM'ler de gelecek
Şu anda 2 bin 734 araçlık otoparkla hizmet veren Carrefour, gelecek yıllarda kiralanabilir net alanı 200 bin metrekareyi aşacak AVM'lerin yapılması nedeniyle tedirgin. Özellikle Kartal Kentsel Dönüşümü projesi uygulanmaya başladığında İstanbul'un en büyük AVM'lerinin Kozyatağı'nda yapılması güçlü bir beklenti. Öte yandan Aerium Properties açısından AVM'nin yanı sıra ofis ve otel binalarının da yer alacağı MİA projesinde yer almak başlı başına bir avantaj olarak değerlendiriliyor.

PROJE İÇİN İLK SİNYAL `STRATEJİK PLAN'DA VERİLMİŞTİ
Geçtiğimiz aylarda onaylanan 2010-2014 İstanbul Stratejik Planı'nda Kozyatağı ve Batı Ataşehir, Anadolu yakasının iki önemli iş merkezi olarak belirlenmiş, buralarda plaza ile otel yapımına izin verileceği vurgulanmıştı. Ataşehir'in kamu bankalarının merkezi olması durumunda, Kozyatağı ofis ve otellerle bu merkezi destekleyecek şekilde konumlandırılacak.

MİA İÇİN İKİ AYRI PLANLAMA
Carrefour'suz plan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, MİA için Aerium Properties'e teklif götürmeden önce, Kozyatağı'ndaki 84 bin metrekarelik meyve sebze hali ve ona komşu olan 28 bin 632 metrekarelik İSKİ'nin depolama tesisinde imar planlarına başlamıştı.  İBB, geçtiğimiz günlerde askıya çıkardığı 1/5.000'lik planlarda her iki parselin emsalini, yani inşaat yapılabilir alanını 3'e çıkardı. Bu plana göre, 112 bin 632 metrekarelik bu arsayı satın alan üzerine, 337 bin 896 metrekare alana sahip turizm ve ticaret odaklı proje yapabilecek. İBB, bu proje için yakında ihaleye çıkmayı düşünüyor. Yönetimin buradan gelir beklentisi  en az 300 milyon dolar. Açılacak ihalede iyi rekabet oluşursa bu rakamın çok daha fazlası bir diğer güçlü beklenti.
Bu girişim akıllara Levent İETT arsasını getirdi. 2007 yılında gerçekleştirilen ihalede 265 milyon TL'lik tahmini bedel 832 milyon dolara çıkmıştı. Ancak ihaleyi kazanan Dubai Şeyni El Maktum'un şirketi Sama Dubai, açılan davalar yüzünden parayı ödememiş, daha sonra Kanyon'da açtığı ofisi sessiz sedasız kapatarak gitmişti.

Carrefour'lu plan
Aerium Properties'in yakından ilgilendiği ifade edilen İBB'nin bu teklifinin kabul edilmesi halinde ise 112 bin 632 metrekarelik arsa 300 bin metrekareyi aşacak. MİA'nın bu durumda ulaşacağı inşaat alanı büyüklüğü ise  ise bodrumlar
hariç 900 bin, bodrumlar dahil edildiğinde ise yaklaşık 2 milyon metrekareye ulaşıyor.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön