İBB Yalçın Bayer'in yazısına yanıt verdi!
İBB Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer'in 30 Eylül 2012 tarihli, ‘Büyükşehir, Beşiktaş’ta neler yapıyor?’ başlıklı yazısı ile ilgili olarak açıklama yaptı
İşte İBB'nin yanıtı:
Sayın Yalçın Bayer
Hürriyet Gazetesi-Yeter Söz Milletin Köşesi
30 Eylül 2012 tarihli, ‘Büyükşehir, Beşiktaş’ta neler yapıyor?’ başlıklı yazınız ile ilgili olarak aşağıdaki hususlarla sizinle paylaşmak istiyoruz.
Yazınızda; ‘İBB Meclisi’nde CHP’li üyeler Serdar Bayraktar ve Dr. Hakkı Sağlam, Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a çok ilginç soru yöneltmiş.
Dolmabahçe Sarayı’nın havalandırma tünellerinin, Haliç kolektörlerinin iki yıl önce arıza yapması nedeniyle lağım ile dolmaya başladığı, bugün itibarı ile tamamen tıkandıkları... Yerin altında sıkışan binlerce ton lağımdan çıkan metan gazının patlama riski taşıdığı ve olası patlamanın saraya büyük zarar verebileceği...
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi öneme sahip saray için hangi önlemler alınmıştır?
Dolmabahçe Sarayı ile Deniz Müzesi arasında kalan tarihi tütün deposu yerine 14 katlı inşa edilen otelin yeraltındaki 7 katı ile ilgili çalışmalarının, saray koleksiyonları müzesi ve sanat galerisi olarak kullanılan Matbah-ı Amire binalarında çatlaklara neden olduğu, itirazlara rağmen inşaat devam eden yapının imar durumu nedir? İmar durumuna aykırı herhangi bir imalat var mıdır? Yapılan şikâyetler konusunda idari ve adli işlemlerin sonuçları nedir? İstanbullular öğrenmek istiyorlar, neler oluyor?’ denilmektedir.
• İstanbul Büyükşehir Belediyesi-İSKİ Genel Müdürlüğü’nce, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’nın da talebiyle, metan gazı sızıntısı ve metan gazı birikmesinin var olup olmadığı geçtiğimiz ay ölçümlenerek raporlanmıştır.
• Dolmabahçe Sarayında yapılan çalışma, Türkiye Büyük Millet Meclisi-Restorasyon ve Teknik Uygulamalar Başkanlığı, İSKİ Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı ve İSKİ Beşiktaş Şube Müdürlüğü elamanları nezaretinde, 10 adet bacada, iki ayrı gaz ölçümü yapılarak gerçekleştirilmiştir.
• Metan, Hidrojen Sülfür ve Karbondioksit gaz değerleri 0 (sıfır) olarak ölçülmüş, Oksijen değeri 7 bacada % 21, 3 bacada ise % 20 olarak tesbit edilmiştir.
• Ölçüm sonuçları ek’tedir.
• ‘Dolmabahçe Sarayı’nın havalandırma tünellerinin, Haliç kolektörlerinin iki yıl önce arıza yapması nedeniyle lağım ile dolmaya başladığı, bugün itibarı ile tamamen tıkandıkları... Yerin altında sıkışan binlerce ton lağımdan çıkan metan gazının patlama riski taşıdığı ve olası patlamanın saraya büyük zarar verebileceği..’ iddiası ile ilgili olarak da;
• Sözkonusu ölçüm raporunda metan gazının sıfır (0) olarak belirlenmiş olması, bir atıksu akışının olmadığını göstermektedir.
• Ayrıca, TBMM Restorasyon ve Teknik Uygulamalar Başkanlığı elemanlarınca, Atıksu Sistemine havalandırma fanı takılarak havalandırma yapıldığı da ifade edilmiştir.
• Yazınızda ikinci husus olarak yeralan, Beşiktaş-Sinanpaşa’daki Verdi Otel ile ilgili olarak yapı ruhsatı, Beşiktaş İlçe Belediyesi Başkanlığı’nca, İstanbul III. No’lu KTVKB Kurulunun 13.12.2008 tarih 2152 sayılı karar eki onaylı Restorasyon Projesi doğrultusunda düzenlenmiştir.
• Tüm inşai faaliyet bu kapsamda devam etmektedir. Dolayısıyla yerin imar denetimi İlçe Belediyesi’ne aittir.
Sayın Bayer,
Hürriyet okurlarının doğru olarak bilgilenebilmesi amacıyla durumu bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.
Saygılarımızla.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi
BASIN DANIŞMANLIĞI