27 / 04 / 2024

İBB’den yeni hamle! Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalıları için harekete geçti!

İBB’den yeni hamle! Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalıları için harekete geçti!

Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarının İBB’nin elinden alınıp Hazine’ye devredilmesinden sonra büyükşehirin başlatmış olduğu hukuki süreçte kapanan dosya yeniden açıldı. İBB’nin başvurusu üzerine yeniden açılan dosyada konu ile ilgili son kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu verecek.



Ortaköy’de yer alan Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarının İBB’nin elinden alınıp Hazine’ye devredilmesinden sonra büyükşehirin başlatmış olduğu hukuki süreçte kapanan dosya yeniden açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı başvuru üzerine yeniden açılan dosyada konu ile ilgili son kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu verecek.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre Boğaziçi ön görünümünde bulunan tarihi yalılar için 2009'da İl Özel İdaresi ve THY – Do & Co arasında restore edilerek otel olarak işletilmesi amacıyla 25 yıllık kiralama sözleşmesi imzalanmıştı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre İl Özel İdarelerinin kapatılmasıyla İstanbul Valiliği’nde kurulmuş olan “Devir Paylaştırma Komisyonu” kararıyla 2014'te mülkiyetleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimine devredilmişti. Geçen zamanda restorasyon tamamlanamadı, otel yapılamadı.

Geçtiğimiz sene eylül ayında da söz konusu yalılar İstanbul Valiliği’nde toplanan Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu kararı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin elinden alınarak Hazine'ye devredilmişti.

OYBİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Yalılara el konulması üzerine söz konusu kararın iptali için İstanbul Büyükşehir Belediyesi yargıya başvurdu. İlk derece mahkemesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi lehine yürütmeyi durdurma kararı çıktı fakat daha sonra dava reddedildi.

İBB’den yeni hamle! Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalıları için harekete geçti!

Yine paylaşılan detaylara göre İstanbul 8.İdare Mahkemesi'nin vermiş olduğu karara karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin istinaf talebi de reddedildi. Karar kesinleşti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bunun üzerine aynı konuda bölge idare mahkemeleri tarafından alınmış farklı kararlar bulunduğu için “aykırılığın giderilmesi” talebiyle yeniden yargıya başvurdu. Paylaşılan detaylara göre Bursa Bölge İdare Mahkemesi'nin Eskişehir Belediyesi'nin lehine verdiği karar emsal gösterildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin başvurusunu değerlendiren İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Başkanlar Kurulu, başvuruyu kabul etti. Dosyanın Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gönderilmesine 3 Ekim 2023'te oybirliğiyle karar verdi.


EKREM İMAMOĞLU TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre Ortaköy sahilinde yer alan, toplam değerleri yaklaşık 7 milyar lira şeklinde tespit edilmiş olan Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalıları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınıp Hazine'ye devredilmesine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu çok sert tepki göstermişti.

Senelerdir çürümeye terk edilmiş olan yalıları restore etmelerinin 9 aydır kolluk güçleri marifetiyle engellendiğine değinen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yalıların önünde bir tekne üzerinde gerçekleştirdiği basın toplantısında şu ifadeleri kullanmıştı:

-Gözümüzün önünde işgale uğramış, zarara uğratılan ve zarar verilen binamıza, İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülk sahibi olarak alınmıyor.

-Biz ne içeri girebiliyoruz ne de binayı teslim alabiliyoruz. Yaşanan hukuksuz işlemler sebebiyle arka arkaya açmış olduğumuz davalar, girişimlerimiz de ne yazık ki bekletiliyor. Yargıda hüküm verilmiyor.

-Burada 16 milyon vatandaşın hakkı ve hukuku var. 13 senelik zararı var.

-Bunun gibi, İstanbul’da yeniden hayata geçirmiş olduğumuz, yok olmaya yüz tutmuş alanları yeniden yaşamla buluşturduğumuz, çürüyen binaları yurda çevirdiğimiz veya bertaraf edilen kaynakların kreşe döndüğü, bu kentin çocuklarının, fakirin, fukaranın, yoksulun konutun yapılacak bir lira dahi daha fazla yardımın veya yardımlaşmanın çabası içerisinde bir olan yönetimin burada kaynaklarının nasıl gasp edilmeye çalıştığının bir örneğidir.

Fehime ve Hatice Sultan yalıları İBB'nin elinden alındı! 

THY’den Ekrem İmamoğlu'na Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalıları yanıtı: İddialar gerçeği yansıtmıyor!

Ekrem İmamoğlu'ndan Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarının devrine tepki! İşte o açıklamalar....


Geri Dön