27 / 04 / 2024

İBB’nin kurumlara tahsis ettiği gayrimenkuller amaçları dışında mı kullanıldı?

İBB’nin kurumlara tahsis ettiği gayrimenkuller amaçları dışında mı kullanıldı?

Geçmiş dönemlerde İBB tarafından bazı kurumlara, vakıflara ve derneklere tahsis edilen  gayrimenkullerin amaçları dışında kullanıldığı ortaya çıktı. 



Sayıştay'ın 2019 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) raporunda, belediyenin; bazı kamu kurum ve kuruluşlarına, çeşitli dernek veya vakıflara tahsis ettiği taşınmazların amaçları dışında kullanıldığı tespit edildi. 

İBB TESPİT ÇALIŞMALARINA BAŞLADI 

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; İBB, Sayıştay'a verdiği cevapta tahsis edilen gayrimenkullerin amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığının düzenli olarak kontrol edilmesi için çalışmalara başlandığını, amacına aykırı kullanımların tespit edilmesi halinde tahsisin iptali yoluna gidileceğini aktardı. Sayıştay'ın hazırladığı raporda bu duruma ilişkin örneklere yer verildi.

EĞİTİM İÇİN VERİLDİ, BELEDİYE SPOR MERKEZİ OLARAK İŞLETİYOR 

Pendik ilçesi Şeyhli Mahallesi'ndeki 15 bin metrekarelik parsel 2018'de eğitim ve sosyal hizmet faaliyetlerinde kullanılmak üzere 25 yıl süre ile bir vakfa tahsis edildi. Parselin toplam bin 551 metrekaresinin adına tahsis yapılan vakıf tarafından eğitim faaliyetlerinde kullanıldığı belirlendi. Söz konusu tahsis 2017 yılında İBB tarafından İlim Yayma Vakfı'na yapılmıştı. Arazi üzerinde vakfın okulu bulunuyor. Geriye kalan toplam 13 bin 514 metrekarelik alanın herhangi bir tahsis işlemine konu olmaksızın Pendik Belediyesi tarafından Aydos Spor Merkezi olarak işletildiği tespit edildi.

Eyüpsultan ilçesi Göktürk mahallesinde taşınmazın 302 metrekarelik kısmının 29 Ocak 2019'da TEDAŞ'a 25 yıl süre ile trafo merkezi olarak kullanılmak üzere tahsis edildiği ancak parselin sadece 15 metrekarelik  kısmında trafo bulunduğu, diğer kısımlarda ise özel bir firmaya ait şantiye sahası kurularak 11 adet konteyner yerleştirildiği görüldü.

ENGELLİ MERKEZİ DEĞİL OTOPARK VE KAFE OLDU 

Kartal ilçesi Orhantepe mahallesinde kamuya ait alanın 26 bin 642 metrekarelik kısmı, “engelli ve ailelerine hizmet”  projesine uygun olarak inşa edilmek üzere bir vakfa 2009 yılında 15 yıl süre ile tahsis edildi. Tahsis, İBB tarafından Fiziksel Engelliler Vakfı'na yapılmıştı. Rapora göre inşaat, tamamlanmadı. Taşınmaz üzerinde toplam 119 metrekarelik alanın özel bir işletme tarafından kafe olarak işletmeye açıldığı, 2 bin metrekarelik alanın ise vakıf ve kafe tarafından ortak bir şekilde otopark olarak kullanıldığı, kafe işletmecisinin vakfa otopark için ödemede bulunduğu belirlendi.

İBB’nin kurumlara tahsis ettiği gayrimenkuller amaçları dışında mı kullanıldı?

Büyükada'daki bir parsel de Adalar Belediyesi’ne 2002 yılında 30 yıl süreyle tahsis edildi. Tahsisi yapılan taşınmazda Büyükada Aile Sağlığı Merkezi bulunmakla birlikte, aynı parselde bulunan 2’şer katlı 2 farklı binanın lojman olarak kullanıldığı ve söz konusu yerlerde Adalar Belediyesi ile Tarım İlçe Müdürlüğü personelinin ikamet ettiği belirlendi.
 

İBB kiracılarına pandemi düzenlemesi!


Geri Dön