05 / 05 / 2024

İçmesuyu havzaları!

İçmesuyu havzaları!

İski İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği'nde yer alan hükümlere göre içmesuyu havzaları nedir? İçmesuyu havzaları ile ilgili yönetmelik kapsamında yer alan esasları incelemek için haberimize giriş yapabilirsiniz...



İçmesuyu havzaları!

İçmesuyu havzaları, içme ve kullanma sularının temin edildiği ve edileceği yüzey ve yer altı suyu kaynaklarının tabii su toplama alanına deniyor. İski İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği kapsamında yer alan hükümlere göre, içmesuyu havzalarının  korunmasına ilişkin her havza için o havzanın özelliklerine göre hazırlanan Yönergelerde belirlenen ek tedbirler aldırılıyor.


İçmesuyu havzalarında organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri açılmasına izin verilemiyor. Yönergelerde ismen belirtilen mevcut organize sanayi bölgesi atıksularını İSKİ tarafından belirlenen limitlere kadar arıttıktan sonra havza dışına taşımak veya iletmek zorunda kalınıyor.


İçmesuyu havzalarında çalışan vidanjörler İSKİ’den çalışma izin belgesi almak ve atıksuları İSKİ’nin gösterdiği deşarj noktalarına boşaltmak mecburiyetinde oluyor. Söz konusu ruhsat çalışma esasları Vidanjörlerin Çalışma Esasları Yönergesi’nde tesbit ediliyor.


İSKİ Kuruluş ve Görevleri hakkındaki 2560 sayılı Kanunun 20.maddesi gereğince içmesuyu havzalarına ve İSKİ’nin su kaynağı, arıtma tesisi, isale hatlarına, hazne ve şebekeler gibi her türlü tesislerine zarar verenlerin meydana getirdikleri zarar, sebep olanlara ödettiriliyor.


Havzaya Atıksu, zararlı atık boşaltma, arazi yapısı değiştirme, isale hatlarının geçtiği güzergahları tahrip etme gibi zararlı faaliyetlerde bulunanların bu faaliyetleri ile ilgili maddi ceza miktarları yönerge ile belirlenir. Bu cezalar ve zararın giderilmesi için yapılacak her türlü masraflar ilgiliden tahsil ediliyor.


İstanbul’un içmesuyu havzalarında olup, mevcut yerleşimlerinin büyük bir çoğunluğu göl mutlak ve kısa mesafeli koruma alanlarında yer alan ve Bakanlar Kurulu Kararı ile belde ilan edilen yerleşmelerin (Durusu, Tepecik, Çavuşbaşı) belediye ve mücavir alan sınırları içinde 11.madde hükümlerine uygun olarak (h bendi hariç) yapılacak ve/veya revize edilecek imar planlarında aşağıdaki tabloda verilen değerler aşılamıyor.



İski İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği!






Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön