19 / 12 / 2024

İçtaş-Astaldi boğazda 29 adet tesis kurmak için ruhsat izni istedi!

İçtaş-Astaldi boğazda 29 adet tesis kurmak için ruhsat izni istedi!

3. Boğaz Köprüsü inşaatını yürüten İÇTAŞ-ASTALDİ Ortak Girişimi, İstanbul'da büyük bir çevre katliamına neden olabilecek 29 adet tesis kurmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ruhsat izni istedi...



Aydınlık, Türkiye gündemini sarsacak konuları, yine ilk kez ve belgeleriyle gündeme getirmeye devam ediyor. Güzergâh skandali yüzünden Türkiye gündemine oturan 3. Boğaz Köprüsü'nün yapım işini üstlenen İÇTAŞ-ASTALDİ Ortak Girişim grubu, bu kez de İstanbulluları ve çevrecileri ayağa kaldıracak sürpriz bir girişimde bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuran grup, İstanbul'un ormanlarıyla ünlü 10 ayrı bölgesinde, Taş Ocakları, Beton Tesisleri ve Asfalt Plantları kurabilmek için ruhsat izni istedi. Ruhsat izni istenen bölgelerin tamamının devlet hazinesi üzerine kayıtlı ormanlık alanlar olduğu belirtiliyor. 


10 ayrı bölgede 29 tesis kurulacak Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ruhsat izni için başvuran İÇTAŞ-ASTALDİ Ortak Girişim Grubu'nun, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na ve ilgili kurumlara da bu konuda girişimlerde bulunduğu öğrenildi. Grubun yaptığı başvurunun yeni çizilen 3. Köprü güzergâh planına göre yapıldığı görüldü. Ruhsat izni sırasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulan, Üretim Tesisleri Yerleşim Planı başlıklı krokide, izin verilmesi halinde başlanacak yeni tesislerin İstanbul'un hangi noktalarında kurulacağı tüm detaylarıyla anlatıldı. AYDINLIK'ın ulaştığı ÜRETİM TESİSLERİ YERLEŞİM plannına göre, İÇTAŞ-ASTALDİ Ortak Grubu; 8 adet yeni Taş Ocağı, 10 Adet Beton Santralı, 7 adet Kırma ve Eleme Tesisi ile 4 adet Asfalt Plant olmak üzere 29 adet tesis kurmak istiyor. Eğer gerekli izinler çıkarsa, tesisler Sarıyer, Beykoz, Eyüp, Arnavutköy, Çekmeköy ve Sultangazi ilçelerinde kurulacak. 


Avrupa yakasına 5 Anadolu yakasına 3 yeni tas ocağı Ruhsat izni istenen 8 adet taş ocağından 5 tanesinin Avrupa yakasında, 3 tanesinin de Asya yakasında açılması planlanıyor. Avrupa yakasındaki taş ocakları Sarıyer ve Eyüp'ün kuzeyinde 3. Boğaz Köprüsü güzergâhı bölgesinde, Anadolu yakasında ise Beykoz ve Çekmeköy bölgesinde olacak. İÇTAŞ ve ASFALDİ'nin yaptığı ruhsat başvurusundaki toplam 29 adet tesisin tamamının 3. Boğaz Köprüsü güzergâhında olması dikkat çekiyor. 


Köprü yapımındaki malzemeleri karşılayacak 29 tesisin, Kuzey Marmara Otoyol Projesi içinde kalan 3. Boğaz Köprüsü ve uzantı yollarında kullanılacak, ve Köprü için ton ve asfalt ihtiyacını karşılamak için kurulmak istendiği öğrenildi. Ancak sadece 2-3 yıl sonra teslim edilmesi gereken 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi için, bu denli maliyetli bir yatırımın yapılmak istenmesi, söz konusu tesislerin kısa vadeli değil, uzun süreli düşünüldüğü yorumlarına neden oldu. 

Bürokratlara siyasi baskı Ancak 29 yeni tesise (10 adet Beton Santralı, 7 adet Kırma ve Eleme Tesisi, 8 adet Taş Ocağı, 4 adet Asfalt Plant olmak üzere 29 adet tesis) izin çıkması halinde İstanbul'un sadece belirli bölgelerinde kümelenen bu tesisler, il geneline de yayılmış olacak. Taş Ocakları ve Beton Tesislerinin kurulacağı bölgelerdeki ağaçların ve doğal alanların büyük zarar görebileceği belirtiliyor. İşte bu durum İstanbullular ve çevrecilerin tepkisini çekeceğe benziyor. Öte yandan 29 yeni tesise ruhsat izni verilmek istenmesine direnen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlardaki bazı bürokratlara da siyasi baskılar yapıldığı iddia ediliyor. 


Bu arada taş ocakları ve beton tesislerine karşı çıktığı bilinen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yaşanan bu gelişme karşısında nasıl bir tepki vereceği de merak konusu oldu. 

Köprü ayaklarına 4 ayrı beton santralı kurulacak suc duyurusu Kendilerine "Kuzey Ormanları Savunması" adını veren grup, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı önündeki meydanda bir araya gelerek, 3. 

Köprü'nün yapılmasını protesto etti. Grup, yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu. 


Ortak Girişimin yaptığı ruhsat başvurusunda, 3. köprünün ayaklarının geçeceği Sarıyer ve Beykoz ilçelerinde 4 ayrı Beton Santralının kurulması planlandığı görülüyor. Santrallardan 2'si Sarıyer Garipçe civarında, diğer 2'si de Beykoz Poyrazköy tarafında olacak. 

Beton Santrallarından 5 tanesi Avrupa, 5 tanesi de Anadolu yakasında olacak. 4 adet Asfalt Plantı'ndan 2'si Avrupa, diğer 2'si de Asya tarafında yapılacak. 7 adet Kırma ve Eleme Tesisi'nin 4 tanesi Avrupa yakasında, diğer 3 tanesi de Asya yakasında olacak. 


Aydınlık/Bekir Batu


Geri Dön