02 / 05 / 2024

Oyak Beton, 2 yeni tesis kuruyor!

 Oyak Beton, 2 yeni tesis kuruyor!

Oyak Beton Genel Müdürü Ramazan Yücel, ‘İzmit Körfez Geçiş Köprüsü” projesinin güney yakasına iki adet tesis kurmak için de çalışmalara başladıklarını aktardı...



İzmit Körfezi üzerine yapılan ve yaklaşık 3 kilometre uzunluğuyla dünyanın dördüncü büyük asma köprüsü olacak olan ‘İzmit Körfez Geçiş Köprüsü” projesinin alt yüklenicisi STFA ile sözleşme yaptıklarını belirten Oyak Beton Genel Müdürü Ramazan Yücel, projenin güney yakasına iki adet tesis kurma çalışmasına başladıklarını aktardı.


Yücel, diğer taraftan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda kullanılacak 1 milyon metreküp betonun üretimini sağlayacak biri apron santrali olmak üzere toplam üç adet beton santralinin montaj ve altyapı çalışmalarına da hızla devam ettiklerini dile getirdi.  Marmaray  ÇR3 projesi kapsamında yenilenecek olan 63 kilometrelik Halkalı Gebze Banliyö Hatıı’na hizmet verecek tesislerinde, yüz yıl ömürlü performans beton üretimini sağlayacak şekilde gerekli revizyonlar ve yatırımlar gerçekleştirdiklerini vurgulayan Yücel, “Ayrıca betonun en önemli girdilerinden birisi olan agrega için dört adet agrega ocağımız mevcut. Agrega ocaklarımızın hepsi bugün örnek birer tesis haline geldi. Agrega ocakları ile ilgili farklı bölgelerde yeni ocak arayışlarımız devam ediyor'’ dedi. Oyak Beton’un, Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK)’nun iştiraki olan  Adana  Çimento, Bolu Çimento ve Ünye Çimento’nu'ıfayni Oyak’ın ise nakdi sermaye katılımlarıyla 2004’te kurulduğunu anlatan Yücel, 2010’da Oyak Beton’un ana hissedarı olan Oyak’ın elindeki tüm hisselerin, Oyak Grubu çimento şirketlerinden Adana, Bolu, Ünye ve Aslan Çimento tarafından satın alındığını aktardı. Şu andaki sermaye dağılımının yüzde 40 Adana Çimento, yüzde 20 Bolu Çimento, yüzde 20 Ünye Çimento ve yüzde 20 Aslan Çimento şeklinde olduğu bilgisini veren Yücel, Oyak Beton’un, dört farklı bölgede, 35’i aşkın tesis ve 40’ın üzerinde beton üretim santralleri olduğunu ifade etti. Geniş makine ve ekipman filosu, direkt ya da dolaylı olarak istihdam ettiği binden fazla çalışan ile Oyak Betön’un, Türkiye’nin büyük firmalarından bîri olduğunu vurgulayan Ramazan Yücel, firmanın kurulduğu yıldan itibaren yıllık ortalama 4 milyon metreküp beton üretimi ve faal ol¬duğu dört bölgede yaklaşık yüzde 5 pazar payı ile Türkiye’de kendi sektöründe ilk üç içinde yer aldığım kaydetti. Marmaray Projesi’nde kullan ve yakın tarihte benzer nitelikteki pipstijli projelerde de kullanılacak olan, “yüzyıl servis ömürlü betonu” ürettiklerine dikkat çeken Yücel, “Oyak Beton ayrıca dayanım sınıfı en yüksek (C 80) beton ile inşa edilmekte olan 210 metre yüksekliğindeki Maslak’taki Spine Tower projesinin de beton tedarikçisi. Ayrıca uzun Ar- Ge çalışmaları sonucunda geliştirilerek tescillenmiş her biri farklı bir amaca hizmet eden; skybet, repabet, elastic beton, beyaz beton (whitebet), durabet, chip- bet, fibrabet, fibroshot gibi geniş bir ürün gamma sahibiz” şeklinde konuştu.



“Hazır beton sektörü, geçen yıl %10 büyüme kaydetti”

2011 yılında Türkiye’nin büyüme oranı yüzde 8.5 iken inşaat sektörünün büyüme oranının yüzde 11.2 olarak gerçekleştiğini belirten Ramazan Yücel, hazır beton sektöründe ise geçen yıl yaklaşık yüzde 10 oranında büyüme olduğu bilgisini verdi. Bu büyüme performansıyla Türkiye’nin, beton üretiminde Avrupa birinciliğini üst üste üç yıldır korumaya devam ettiğini söyleyen Yücel, Türkiye’yi Avrupa’da, İtalya ve Almanya’nın izlediğini dile getirdi. Oyak Beton olarak, 2011 yılında 3.7 milyon metreküp beton satışı gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Yücel, Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) istatistiklerine göre, faaliyet gösterdikleri Marmara, İç Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yaklaşık yüzde 5’lik pazar paylarım koruduklarını kaydetti. Yücel, İSO’nun her yıl yaptığı net satışlara göre yapılan İSO 500 sıralamasında ise Türkiye genelinde 252’nci sırada yer aldıklarının altını çizdi. Yine aynı dönemde, mühendislik ve hizmet kalitesini belirli bir çıtanın üzerinde tutmak ve müşteri memnuniyetini üst seviyelere çıkartmak için yaklaşık 9 milyon TL’lik sabit kıymet ve yatırım harcaması yaptıklarını vurgulayan Yücel, “Bu harcamaların ana kalemlerini, santral, makine teçhizat yatırımı ve revizyonları ile çevre duyarlılığı gereği olan geri dönüşüm, arıtma üniteleri ile iş güvenliğine verilen önemin göstergesi olan yatırımlar oluşturdu” diye konuştu.



Maliyetlerin yüksek, satış fiyatlarının düşük bir seyir izlediği hazır beton sektöründe yaptıkları Ar-Ge çalışmaları neticesinde pek çok ilke imza attıklarına dikkat çeken Ramazan Yücel, Türkiye’de Oyak Beton’un bir marka haline geldiğini dile getirdi. Oyak Beton’un, kalite konusunda gösterdiği duyarlılığı iş sağlığı ve güvenliği ile çevre konusunda da gösterdiğini söyleyen Yücel, kalite, çevre ve İş Sağlığı Güvenliği (İSG) Yönetim Sistemleri’ne sahip az sayıdaki hazır beton firmalarından biri olduklarının altını çizdi. Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şirketimiz, AB düzeyinde bir firmanın sahip olması gereken ve üstün hizmet kalitesinin de göstergesi olan sertifika, belge ve ödüllere sahip. Bunlar arasında ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, OH SAS18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, TSE, Kalite Güvence Sistemi (KGS), G Belgesi yani CE’ye tabi olmayan ürünler için uygunluk belgesi ve CE işareti (agregalar için uygunluk belgesi) bulunuyor. Ayrıca Mavi Baret İş Güvenliği Ödülü ve Yeşil Nokta Çevre Ödülünü de aldık.”



“2013’te daha yüksek satış ve kârlılık bekliyoruz”

2012 ilk çeyreğinin, sert geçen kış koşullarına bağlı olarak inşaat sektöründe bir daralmaya neden olduğunu belirten Ramazan Yücel, ikinci çeyrek itibarıyla hacimlerin arttığını ve geçen yılki düzeyine yaklaştığını aktardı. 2012 yılının geçen yıl ile paralel tamamlanmasını beklediklerim vurgulayan Yücel, 2012’de alınan ve sözleşmeleri imzalanan büyük ölçekli projelerin etkisiyle 2013 yılında daha yüksek bir satış rakamı ve kârlılık hedeflendiğini dile getirdi. Oyak Beton’un, uluslararası projelerin en zorlu teknik şartnamelerinin gerekli kıldığı koşullan sağlayacak üretim ve servis yaptığına dikkat çeken Yücel, “Yüzyıl ömürlü performans betonu Durabet, C 80/95 sınıfı yüksek dayanımlı ve kolay pompalanabilir gökdelen betonu Skybet gibi birçok üretim ve uygulamanın öncülüğünü yapıyoruz. Bu kapsamda Türkiye’de hazır beton sektörünün gelişiminde lokomotif görevi üsüeiıdiğimizi söyleyebiliriz” dedi.



Dünya




Geri Dön