29 / 04 / 2024

İflas isteyen şirketler yeni anlaşmayla toparlanacak!

İflas isteyen şirketler yeni anlaşmayla toparlanacak!

Prof. Dr. Oğuz Atalay, Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması yönetmeliği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Atalay, bu kapsamda iflas isteyen şirketlerin toparlanabileceğini belirtti.



Prof. Dr. Oğuz Atalay, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması yönetmeliği ile ilgili konuştu. Atalay, bu kapsamda iflas isteyen şirketlerin toparlanabileceğine işaret etti. 

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Atalay, borçlu şirket ile alacaklı bankalar arasındaki anlaşmanın yargısal bir koruma altında olmamasının riskli olabileceğini belirtti. Oğuz Atalay, programın 50 milyon liradan fazla borçlu olan şirketleri ilgilendirdiğini belirtti. 

YÜZDE 15’İ TOPARLANDI

Konkordato için düzenlemeler yapıldığını belirten Atalay, “Eski bir takım alışkanlıkların sürdüğünü görüyoruz” diye konuştu. Rapora göre, iflas ertelemeye başvuran şirketlerden yüzde 15’inin toplandığını belirten Atalay, “İflas erteleme 15 yıl boyunca sonuna kadar kullanıldı. Kötüye de kullanıldı çokça. Kötüye dair kullanım göz ardı edildi. Kuşkusuz, layık olan hak eden şirketler vardı. İflas ertelemeden hakkı ile çıkan, erke çıkan firmalar da vardı” ifadelerini kullandı.

BORÇLU ŞİRKETLER TOPARLANACAK

Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması’nın gönüllülük esaslı olduğunu söyleyen Atalay, “Bankalara, 50 milyon ve üzerinde borçlu olan firmalar başvurabilir. En çok alacaklı olan banka, lider banka olacak. Bu bankanın sekretaryasında yürüyecek süreç. Çerçeve anlaşmasında, borçlu için öngörülen hükümler oldukça önemli; radikal bir takım talepler var. Firmanın yönetimine müdahale, ortaklık yapısını değiştirme talebi, sermaye artırımı, şirkete ait tüm belgeleri inceleyebilme imkânı bankalara geçiyor. Bu talepler karşılanırsa bu anlaşma imzalanır. Bu anlaşmaya başvuran şirkete, ek işletme sermaye kredisi de vermek mümkün. Ancak konkordatoda bu mümkün değil.” açıklamasında bulundu.


Geri Dön