10 / 05 / 2024

İflâs usulü ile tasfiye nasıl olur?

 İflâs usulü ile tasfiye nasıl olur?

Medeni Kanuna göre, her mirasçı, mirası ret veya resmi deftere göre kabul edeceği yerde terekenin resmi tasfiyesini isteyebiliyor.Peki,iflâs usulü ile tasfiye nasıl olur?



İflâs usulü ile tasfiye nasıl olur?

Kanunda yer alan hükümlere göre her mirasçı, mirası ret veya resmî deftere göre kabul edeceği yerde terekenin resmî tasfiyesini isteyebiliyor. Bu istek, birlikte mirasçı olanlardan birinin mirası kabul etmesi hâlinde dikkate alınmıyor.


Resmi tasfiye hâlinde mirasçılar, terekenin borçlarından sorumlu olmuyor.Miras kalan kişi bu haberi duyduğu andan itibaren üç ay içinde terekenin resmî tasfiyesi için istekte bulunabiliyor..


Resmî tasfiye, sulh mahkemesince veya atayacağı bir ya da birkaç tasfiye memuru tarafından yapılıyor. Resmî tasfiyeye terekenin defterinin düzenlenmesiyle başlanıyor ve aynı zamanda yapılacak ilânla mirasbırakanın alacaklılarından ve borçlularından, belirtilen süre içinde alacaklarını ve borçlarını bildirmeleri isteniyor.


Tasfiye İki türlü olarak karşımıza çıkıyor.Olağan usul ile tasfiye ve iflas usulü ile tasfiye olarak..Olağan usul ile tasfiye Resmî tasfiye, mirasbırakanın yürüyen işlerinin tamamlanmasını, borçlarının yerine getirilmesini, alacaklarının tahsilini, vasiyet borçlarının terekenin olanağı ölçüsünde yerine getirilmesini, zorunlu olduğu takdirde mirasbırakanın haklarının ve borçlarının mahkemece tespitini ve mallarının paraya çevrilmesini kapsıyor.


Tasfiye memuru, tereke ile ilgili dava, takip ve idarî işlemler hakkında mirasçılara bilgi vermekle yükümlüdürTerekedeki taşınmazlar, açık artırma veya bütün mirasçıların kabulü hâlinde pazarlık yoluyla satılıyor.


Mirasçılar, tasfiye devam ederken tasfiye için gerekli olmayan tereke mallarının ve paranın kısmen veya tamamen kendilerine verilmesini isteyebiliyor.


İflâs usulü ile tasfiye ise mevcudu borçlarını ödemeye yetmeyen terekenin tasfiyesi, sulh mahkemesince iflâs hükümlerine göre yapılıyor.



Kayınvalideden geline miras kalır mı?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



İflâs usulü ile tasfiye nasıl olur,iflas usulü ile tasfiye nedir,iflas usulünde tasfiye işlemi,2015 iflas usulüyle tasfiye,tasfiye iflas usulüyle olur mu,iflas usulü ile tasfiye için gerekenler


Geri Dön