İFM yasal altyapı ve teşvikleri bekliyor!
İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesinin ekonomiye yıllık 20 milyar Euro katkı sağlayacağı tahmin ediliyor. Projeye hala yasal altyapının gelmemiş olması 2020 hedefini zorlaştırıyor.
Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre ekonomiye yıllık 20 milyar Euro katkı sağlayacağı öngörülen projede özellikle yasal altyapının hala oluşturulmamış olması proje için konulan 2020 hedefini zor sokuyor.
İstanbul’u bölgesel bir finans merkezi haline getirmeyi amaçlayan ve yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırım öngörülen İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesi, ilk kez 2007-2013 yıllarını kapsayan 9. Kalkınma Planı’nda yer almasının ardından geçen 10 yıllık sürede hâlâ belirsizlikler içeriyor.
Hükümetin uzun yıllardır gündeminde yer alan bu iddialı proje hâlâ ilgili yasal altyapı, düzenleme ve teşvikleri bekliyor.
Uluslararası kurumları İstanbul’a çekecek teşvik altyapısı sağlanmadan hayata geçirilecek bir projenin, yeni bir “plazalar bölgesi” yaratmaktan öteye geçemeyeceğine dikkat çeken sektör temsilcilerine göre, finans kuramlarının yatırım kararı süreçlerinin birkaç yılı bulduğu göz önüne alındığında, yasal altyapının acilen oluşturulması hayati önem taşıyor.
Algısı çok zayıf
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç, “Büyük uluslararası portföy yönetim şirketleri, girişim sermayesi şirketleri bölgesel yatırımlarını buradan yapmalı, burada ofisleri olmalı. İstanbul’un şu anda bir finans merkezi olarak algısı çok zayıf, sıralamada gerilerdeyiz. Bunu artıracak birtakım faaliyetler gerekiyor. Aslında hükümetin eylem planlarında buna yönelik bir organizasyon kurulması ve o yapılanmanın burada aktif rol alması vardı. Ancak gündem çok değişti ve gündem değişince askıda kaldı” değerlendirmesini yaptı.
Düzenlemelerde 2018 bekleniyor
Üst düzey bir ekonomi yetkilisi Reuters’a yaptığı değerlendirmede, ilgili yasal düzenlemenin gelecek yıl çıkarılmasını öngördüklerini söyledi. Yetkili, “Türkiye halen İstanbul Finans Merkezi’nin hayata geçirilmesine büyük önem veriyor. Bunun için gerekli altyapı ve hukuki metinleri hayata geçirmeyi hedefliyor. Hukuki altyapı için çalışmalar ilgili kuramlarla koordineli olarak devam ettiriliyor. TBMM’nin yoğun bir gündemi var ve İFM için gerekli yasal düzenlemenin gelecek yıl çıkarılmasını öngörüyoruz” dedi.
2020 için hızlanmak gerek
Projedeki diğer özel sektör firmaları ile birlikte kaba inşaat ları tamamlayıp kamu tarafını beklemeye başladıklarını belirten İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, projenin 2020’ye yetişmesi için inşaatların hızlanması gerektiğini anlattı.
Tanes, “Ama onun ötesinde İFM’nin bundan daha önemli bir ihtiyacı var ki, o da hukuki altyapı ve teşvik düzenlemeleri. Mutlaka teşvik tedbirleri getirilmesi gerekiyor. Yabancı finans kuramlarının ve finansçıların gelip burada çalışması için vergi teşvikleri verilmesi lazım... İnşaatlar bittikten sonra bu teşviklerin yapılması geç olur. Bunların bu dönem içerisinde ilan edilmesi ve bütün dünyada bilinmesi lazım. Bir yerin finans merkezi olması için mevzuatının cezbedici olması lazım. İFM’nin bölgesel bir finans merkezi olarak kabul görmemesi için hiç bir neden yok. Ama teşviksiz olmaz. Teş- viksiz ancak yeni bir ofîs-plaza bölgesi yaratılmış olur” açıklamasını yaptı.
'Yatırımları yaptık, bekliyoruz'
Projenin altyapı çalışmalarını üstlenen Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, uluslararası kuramların yatırım için önce yasal altyapı ve teşvikleri görmek istediğine dikkat çekti. Ağaoğlu şu açıklamayı yap¬tı: “Şimdi asıl olarak yasal düzenleme ve teşvikleri bekliyoruz. Bu yapılmazsa burası sadece emlak geliştirme projesi olur. Bizim satışa çıkmamız için de hukuksal ve vergisel altyapının hazırlanması lazım. Bugüne kadar cebimizden 400 milyon doların üzerinde para harcadık, bunun satışa dönüşmesini bekliyoruz.”
İFM’de yaklaşık 150 milyon dolarlık yatırımlatı bulunduğunu belirten Tahincioğlu Gayrimenkul Genel Müdürü Alpaslan Çalım da, “Kaba inşaatı bitirdik, bekliyoruz. Finans merkezinin işletilebilecek duruma geleceği tarihi öğrenir öğrenmez inşaatımızı tamamlayacağız. Şu anda bekliyoruz çünkü binayı bitirmemiz halinde kullanılamaz bir durum var... 2019 gibi bir tarih var ama bir miktar gecikebilir gibi gözüküyor” dedi.
Projenin kamu ayağındaki BDDK, SPK ve TCMB binalarının inşasından sorumlu TOKİ’nin Başkanı Ergün Turan’ın verdiği bilgiye göre, Ekim 2016’da temeli atılan SPK ve BDDK binalarının inşaatı devam ediyor. TCMB binası için yüklenici firma ile sözleşme imzalanırken, yer tesliminin ardından inşaat başlayacak. TOKİ olarak projeleri zamamnda tamamlayacaklarını belirten Turan, “İFM projesiyle yılda yak¬laşık 20 milyar Euro gelir elde edilecek” bilgisini verdi.