29 / 04 / 2024

İFM'nin altyapı ihalesi Yıldızlar İnşaat'ın! 

İFM'nin altyapı ihalesi Yıldızlar İnşaat'ın! 

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin, “altyapı tamamlama” ihalesi “21b” usulüyle yapıldı. 509 milyon TL'lik ihale Yıldızlar İnşaat’a verildi...



14 sene önce duyurulan, ancak bir türlü bitirilemeyen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde yaklaşık yarım milyar TL'lik altyapı ihalesi, 21b usulü ile gerçekleştirildi. 

Sözcü Gazetesi'nden Yusuf Demir'in haberine göre, “İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Ortak Altyapı 1 ve 2 Etap İkmal İnşaatı Yapım İşi” ihalesi gerçekleştirildi. Kamu İhale Kanunu'nun (KHK) sadece deprem, doğal afet gibi olağanüstü haller için öngördüğü, 21b maddesine göre düzenlenen ihale, duyuru ilanı yapılmadan, özel seçilmiş 5 firmanın katılımıyla yapıldı.

İhalenin 21b usulüyle yapılması sebebiyle hangi firmaların ihaleye katıldığı da gizli tutuldu. Projenin detayları ve hangi firmanın ne kadar teklif verdiği kamuoyuna duyurulmadı. 

Bu şartlarda açılan ihalenin, 22 Ocak günü gerçekleştirildiği, ihaleden yaklaşık 40 gün sonra Kamu İhale Kurumu'na bildirildi ve 2 Mart Pazartesi günü sisteme girişi yapıldı. 536 milyon TL yaklaşık maliyet belirtilen projenin yaklaşık yüzde 5 indirimle 509 milyon 200 bin TL'ye Yıldızlar Grubu'na verildiği öğrenildi. İstatistikler incelendiğinde açık usul yapılan ihalelerde, “21b Pazarlık” usulünde yapılan ihalelere göre çok daha yüksek indirim sağlandığı ve daha çok tasarruf edildiği anlaşılıyor.  

ALTYAPI İNŞAATI 2021 SONUNDA BİTECEK

İhaleden sonra 29 Ocak günü Yıldızlar Grubu ile imzalanan sözleşmede Finans Merkezi'nin altyapı projesi için 680 gün süre tanındı. Projenin bitiş tarihi 23 Kasım 2021 olarak belirtildi. 

14 YILDIR GÜNDEMDE

İFM projesi 2008'in Ocak ayında duyurulmuştu. Ümraniye'deki 300 bin metrekarelik arazi adres olarak belirtildi. Strateji ve eylem planı Ekim 2009’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İFM’nin, mimari tasarımı ve proje hazırlama süreçleri ise Emlak Konut GYO tarafından üstlenildi. İFM için ilk yapım ihalesi Kasım 2012’de düzenlenirken ilk kazma 2014'te vuruldu. Projenin açılış tarihi 2016 olarak açıklanmıştı, önce 2018’e sonra da 2020 yılına ertelenmişti. Şu an ise projenin en erken 2023'te tamamlanması öngörülüyor.

1968'de Diyarbakır'da kurulan Yıldızlar Holding'in aldığı bazı kamu ihaleleri şu şekilde: 

ANKARA BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU BİNASI 
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİNASI 
VAN ADLİYE SARAYI İNŞAATI
ÇORUM ADALET SARAYI İNŞAATI
GÜNEY DENİZ SAHA KOMUTANLIĞI, DALAMAN DENİZ & HAVA HAREKET ÜSSÜ 
ISPARTA KARA HAVACILIK OKULU TESİSLERİ İNŞAATI
DİYARBAKIR 33000 SEYİRCİ KAPASİTELİ STADYUM İNŞAATI
SURİYE NADDAH KÖYÜ PREFABRİK YAŞAM KENTİ 
KAHRAMANMARAŞ EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ BİNASI
BURDUR ZIRHLI BİRLİKLER OKUL VE EĞİTİM TÜMEN KOMUTANLIĞI KIŞLASI 
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU
TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KAMPÜSÜ 
VAN 300 YATAKLI KADIN DOĞUM HASTANESİ İLE 200 YATAKLI KARDİYOVASKÜLER CERRAHİ HASTANESİ 
YELEN-GÜLPINAR RES
GÖKBEL I-II HES (18,6 MW)
KULP I-IV HES (13 MW+23MW)

Varlık Fonu'nun İFM ortaklığı yatırım faaliyetlerini hızlandırdı!

Merkez Bankası İFM'ye taşınıyor!


Geri Dön