06 / 05 / 2024

Emin Sazak Libyalı müteahhitler ile görüştü!

 Emin Sazak Libyalı müteahhitler ile görüştü!

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin SAZAK ve Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan bir heyet 14 Mayıs 2012 Pazartesi günü Libya’da çeşitli Bakanlarla görüşmelerde bulundu




Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı ve beraberindeki heyet, Libya Planlama Bakanı İsa EL-TUWAIJRI, Ekonomi Bakanı Ahmet AL-KOSHLİ ve Maliye Bakanı Hassan ZEGLAM tarafından kabul edildi.

 

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin SAZAK, Başkan Vekili Edip YENİGÜN, Yönetim Kurulu Üyeleri Ayşen TELEMEZ, Selim BORA, Burak TALU ve Genel Sekreter Haluk BÜYÜKBAŞ’tan oluşan TMB heyeti 14 Mayıs 2012 Pazartesi günü Libya’da Planlama Bakanı İsa EL-TUWAIJRI, Ekonomi Bakanı Ahmet AL-KOSHLİ ve Maliye Bakanı Hassan ZEGLAM ile görüşmelerde bulundu.


TMB Başkanı Emin SAZAK, “Türk müteahhitleri olarak Libya’daki işlerimizin başına dönme arzumuzu birinci ağızdan Libyalı Bakanlara sunma fırsatı bulduk” dedi. 


Başkan Emin SAZAK, son dönemde çeşitli platformlarda yapılan görüşmelerden sonra Libya’daki mevcut durumu bir kez de kendi gözleriyle görmek, tekrar Libya’nın yeni dönem projelerinde yer almak istediklerini güçlü bir şekilde ifade etmek üzere Libya’ya bir günlük bir ziyarette bulunduklarını, Türkiye’nin Libya Büyükelçisi Ali Kemal AYDIN ve Libyalı ilgili bakanlarla çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini açıkladı.


Görüşmelerde, Libya Planlama Bakanı İsa EL-TUWAIJRI Türkiye’nin büyük gelişme gösteren Müslüman ve dost bir ülke olduğunu, Libya’daki projeler ile ilgili olarak geçmişte herhangi bir planlama yapılmadığını, devam eden projeleri için sosyal öncelikler (eğitim, sağlık vb.) ve tamamlanma durumlarına göre sınıflandırma yaptıklarını ve proje bazında bütçe ve nakit akımı düzenlediklerini ve bundan sonra daha kolay bir çalışma ortamı yaratarak kurallı bir sistem oluşturacaklarını, bu çerçevede Türk müteahhitlerini Libya’ya beklediklerini ifade etmiştir. 


EL-TUWAIJRI diğer taraftan uzun dönemde Libya müteahhitlik hizmetlerini nasıl geliştirebileceklerinin vizyonunu çizmek istediklerini ve bu konuda Türk müteahhitlerin tecrübelerinden yararlanmak istediklerini, Türk ve Libya özel sektörünün bir araya getirilmesinin önemini vurgulamıştır.


Başkan Emin SAZAK görüşmede Bakan EL-TUWAIJRI’ye Libya’nın yeni planlı dönemine yardımcı olmak üzere T.C. Ekonomi Bakanlığı destek programları çerçevesinde, Türk müşavir ve mühendislerinin turizm master planı ve benzeri bazı çalışmalar yürütebileceğini ifade etmiştir.


Libya Ekonomi Bakanı Ahmet AL-KOSHLİ ise Türkleri ilk ortakları olarak gördüklerini, Türk müteahhitlik firmalarıyla çalışmaya devam etmek istediklerini ve Türk müteahhitlerin en kısa zamanda Libya’ya dönmelerini arzu ettiklerini ifade etmiştir.


AL-KOSHLİ, devam eden projelerle ilgili olarak kendi başkanlığında ve içerisinde Bayındırlık Bakanının da yer aldığı bir komite oluşturulduğunu, zarar-ziyan tespiti ve projelerle ilgili tüm sorunların iki ülke Ekonomi Bakanlıkları arasında bu komite tarafından ele alınacağını açıklamıştır.


Bakan AL-KOSHLİ, kalan işlerin hızla bitirilmesi için büyük kamuoyu baskısı olduğunu, Türk müteahhitlik firmalarının geri dönerek devreye girmesinin bu ortamda önemli olduğunu, projelerin yeniden başlamasının istihdam ve ticari hayata  çok olumlu etkileri olacağını, sonuçta bundan iki tarafın da kazançlı çıkacağını belirtmiştir. 


Görüşmelerde Libya Maliye Bakanı Hassan ZEGLAM öncelikle Türkiye’yi ve Türk inşaat sektörünü uzun yıllardır yakından tanıdığını ifade ederek; son otuz yılda Türkiye’deki inşaat sektöründeki gelişmeyi büyük bir memnuniyetle izlediğini, temel hedeflerinin Libya’daki inşaatların kalitesini Türkiye’de olduğu gibi en üst seviyeye yükseltmek olduğunu ifade etmiştir.


ZEGLAM, Türk müteahhitleri Libya’ya öncelikle beklediklerini ifade ederek, devam eden projelerle ilgili bazı hak edişlerin onaylanmış, bazılarının ise idarelerde incelenme safhasında olduğunu belirtmiştir. Bakan ZEGLAM onaylanmış hak edişleri ödemeye hazır olduklarını, bu bedelin yüzde 50’sinin işe başlanınca ilk hak ediş ile birlikte, kalan yüzde 25’in ikinci hak ediş, son yüzde 25’in ise üçüncü hak edişle birlikte ödenerek bekleyen ödemelerin üç ay içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini açıklamıştır. 


Toplantıya katılan TMB Yönetim Kurulu Üyeleri, müteahhit firmaların bir buçuk yılı aşkın bir süredir hiçbir ödeme almadan Libya’ya dönmek üzere beklediklerini, başta banka teminat mektubu masrafları olmak üzere önemli makine ve ekipman zararları olduklarını açıklayarak, Libya’da yeniden mobilize olmak için belli bir miktar ödemenin işe başlamadan önce yapılmasına ihtiyaç duyduklarını belirtmişlerdir. 


Taraflar, toplantıda iki tarafın Ekonomi Bakanlıkları bünyelerinde oluşturdukları teknik heyetin bu konuya ortak bir çözüm bulabileceğine inandıklarını ifade etmişlerdir.  



TMB Başkanı Emin SAZAK Libya seyahati dönüşünde; 


Türk müteahhitlerinin Libya’ya dönmeye hazır olduklarını, bu konuda Libya makamlarının da Türk müteahhitleri ile işbirliği yapmak istediklerini en yetkili ağızlardan işittiklerini belirterek, şu anda Libya’daki en önemli sorunun istihdam olduğunu,  Libyalı Bakanların da bu konuda ciddi çalışmalar yürüttüğünü, ayrıca Türk müteahhitlerinin Libya’ya dönmesinin ticari hayatın gelişmesi açısından büyük önem taşıdığını ve tarafların bu bakış açısıyla sorunlara daha kısa sürede ortak çözüm üreteceklerine inandığını açıklamıştır.



Geri Dön