30 / 04 / 2024

IHI Corporation Tosyalı Holding ile 400 milyon dolarlık tesis açacak!

IHI Corporation Tosyalı Holding ile 400 milyon dolarlık tesis açacak!

Marmaray'dan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne Türkiye'nin en önemli altyapı projelerine imza atan Japon devlerin yöneticileri Boğaz'da buluştu. IHI Corp, Meteoroloji'yle hava tahmin cihazlarında işbirliğine gidecek



Türk-Japon diplomatik ilişkilerinin 90. yıldönümü kapsamında düzenlenen İş Forumu, bin kişilik katılımla İstanbul'da gerçekleşti. Özellikle altyapı ve ağır sanayideki yatırımlarıyla tanınan aralarında TAISEI, Mitsubishi, IHI, Toyo Kohan gibi Japon devlerinin bulunduğu firmaların üst yönetimi forumda yeni yatırımlarının sinyallerini verdi. Fatih Sultan Mehmet ile Haliç köprülerini inşa eden 1853 yılında kurulan Japon şirketi IHI Corporation Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Kazuaki Kama SABAH'a konuştu. "Yeni büyüme stratejimizde Türkiye bölgedeki en önemli partnerimiz. O nedenle burada ülke ofisi açmaya karar verdik. İstanbul'daki ofis bölge ülkelerin de yönetimini üstlenecek" dedi. Kama, "Köprünün dışında gemi inşası alanında Türkiye'de işler yapmaya başladık. Otomotiv sektöründe bağlı şirketlerimizden biri yan sanayide hizmet veriyor. Bunun dışında Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile de hava tahmin cihazları alanında bir işbirliğimiz olacak. En önemli iş kollarımızdan jet motoru üreten şirketimiz de dolaylı olarak Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Jet motoru geliştirmedeki uluslararası konsorsiyum içerisindeyiz. Türk Hava Yolları da dolaylı müşterimiz" diye konuştu. 


'TÜRKİYE GEÇİŞ NOKTAMIZ' 

Türk ortağı Tosyalı Holding ile özel çelik imalatı yatırım kararı alan Toyo Kohan firması da işleri hızlandıran Japonlardan. 400 milyon dolarlık yatırımla kurulacak tesisin temelini çok yakın bir zamanda atacaklarını söyleyen Toyo Kohan'ın Başkanı Hirohiko Sumida, "İlk yatırım tutarı olarak 400 milyon doları belirledik. Bu tesisle amacımız bizim 80 yıllık tecrübemizle kalay kaplı çelik adını verdiğimiz özel segmentte üretim yapmak. Türkiye'de çok fazla kullanılmasa da çok talep alan kromsuz sac imalatını da gerçekleştireceğiz. Bu kaliteli çeliğin Türkiye'ye ithalatla gelmesi yerine yerli kaynaklarla üretilmesini sağlamak önceliğimiz. Ortadoğu, Avrupa ve Kuzey Afrika'ya da Türkiye'deki üretimimizle ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Beş yıllık planda yıllık ortalama 750 bin tonluk çelik satmayı planladıklarını da belirten Sumida, Türkiye'nin bölgedeki ilk ve tek yatırımları olduğunun da altını çizdi. 


JAPONYA İLE YENİ ANLAŞMALAR YOLDA

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Türk-Japon diplomatik ilişkilerinin 90. yıldönümü kapsamında düzenlenen İş Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Japonya ile ekonomik ortaklık ve gümrük işbirliği konusunda yeni anlaşmalar üzerinde çalıştıklarını söyledi. Japonya ile AB arasında bir serbest ticaret anlaşması müzakeresi bulunduğunu ve Gümrük Birliği'ne üye olan bir ülke olarak bu anlaşmanın dışında kalmak istemediklerini vurgulayan Babacan, "Üzerinde çalıştığımız ekonomik ortaklık anlaşması, serbest ticaret anlaşmasının bir hazırlığı" dedi. Babacan, Japonya ile G20 kapsamında iş birliğinin yoğunlaşarak devam etmesini istediklerini ifade etti.


SANTRAL İHALESİNİ SALİNİ KAZANDI

İtalyan inşaat şirketi Salini Impregilo Türkiye'de inşa edilecek bir hidroelektrik santrali için yapılan ihaleyi kazandığını açıkladı. Şirket dün yaptığı yazılı açıklamada, ihale bedelinin 260 milyon euro olduğunu bildirdi. Salini Impregilo projeyi Türk şirketi NTF İnşaat ile ortak girişim olarak gerçekleştirecek. İtalyan şirketin hissesi yüzde 85 olacak.


Barış Ergin-Kerim Ülker-Sabah


Geri Dön