İHİB 7. Halı Tasarım Yarışması sonuçlandı!
Halı ve zemin kaplamaları fuarı, Domotex Middle East İstanbul, bu yıl 7-10 Kasım tarihleri arasında Yeşilköy – İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşiyor. Türkiye’nin uluslar arası halı sektöründeki yüzü İstanbul Halı İhracatçıları Birliği fuarın açılış günü
Halı sektörü son birkaç yıl içinde özellikle ihracat anlamında başarılı bir performans sergiliyor. Türkiye, dünya halı ihracatçıları arasında en önde gelen üreticilerden Belçika’yı geride bırakarak ikinci büyük tedarikçi konumuna yükseldi.
Halı sektörün gösterdiği performansı Türkiye’nin ihracat başarısını da ikiye katladı. Türkiye’nin toplam ihracatındaki artış 2012 yılında %12,6 olurken, halı sektörü %23,5 artışla 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmiş oldu.
Sektörün başarı grafiği bu yıl da yükselmeye devam etti. 2013 yılının ilk on aylık döneminde halı ihracatı %8,7 artışla 1,8 milyar dolara ulaşmış durumda. Yıl sonuna kadar ise 2.1 milyar dolar ihracat hedefleniyor.
Türkiye dünyadaki 15 milyar dolarlık halı pazarının %10’unu elinde bulunduruyor. Bu pazarın 2.5 milyar dolarını el dokuması halılar oluştururken,12.5 milyar dolarlık kısmını makine halısı oluşturuyor.
İHİB, 2023’de 5.5 Milyar Dolar İhracat Hedefliyor
Türkiye İstanbul Halı İhracatçıları Birliği öncülüğünde gerçekleştirdiği bu başarılara yenilerini de eklemeyi hedefliyor. Yapılan teknolojik yatırımlarla bir yandan Türkiye’nin üretim kapasitesi geliştirilirken, özel tasarımlı ürünlerle de Türk halılarının dünya pazarındaki konumu ve algısı güçlendiriliyor. Sektör, 2023 yılına yönelik uzun vadeli hedeflerinde, 5,5 milyar dolarlık ihracatla dünya pazarlarında %20 civarında bir paya ulaşmayı öngörüyor. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku, 2023 ihracat vizyonunu dört kelimeyle özetledi: Ar-Ge, İnovasyon, Markalaşma, Tasarım. Bu hedefe ulaşmak için farklılaşmaya ve bunun için en önemli yolunun tasarımdan geçtiğini düşünen İHİB her yıl “Halı Tasarım Yarışması” düzenliyor.
İHİB Dünyaya Halı Serecek
Bu yıl 7.si düzenlenen yarışma hem halıcılık sanatının gelişmesine yardımcı olmayı hem de sektöre süreklilik ve canlılık kazandıracak genç halı tasarımcılarını keşfetmeyi hedefliyor. Üniversite öğrencileri veya yeni mezunların katılımına açık olan yarışmanın 7 Kasım Perşembe günü düzenlenen ödül gecesinde sekiz finalist tasarımcı yarıştı.
Ödüle layık görülen finalistler:
Birincilik Ödülü: Lokman Gençtürk
İkincilik Ödülü: Miray Çakır
Üçüncülük Ödülü: Uğur Özdemir
İlk üçe kalan finalistler Para ödülü ve birer MacBook Pro almaya hak kazandı. Ayrıca finalde yarışan tüm 8 genç tasarımcı, Almanya'da sektörün en önemli iki fuarı Heimtextil Frankfurt ve Domotex Halı ve Yer Kaplamaları Fuarı’nı ziyaret etme şansı yakaladı.
Ayrıca finalistler 2014 yılı içerisinde 6 aylık yabancı dil kurs hakkı kazandı. Finale kalan 8 aday arasından en inovatif tasarımı yapan Seyitali Dönmez ‘İnovasyon Ödülü’ aldı. Bu ödülü almaya layık görülen Dönmez, Fransa’nın önde gelen tasarım fuarı Maison&Objet’ye götürülecek.
10 Yılda Uluslararası 10 Tasarımcı
İHİB Başkanı İbrahim Yılmaz yarışmayla ilgili olarak şu yorumda bulundu; “Bu yıl 7.sini düzenlediğimiz Halı Tasarım Yarışması’nın bizim için en önemli yanı, ülkemizi dünya sahnesinde temsil edecek tasarımcıları keşfetmek. İHİB olarak üniversite ve sektörle üçlü işbirliğine girip “10 yılda 10 tasarımcı” hedefi belirledik. Dünyada bu alanda artık tasarım fark yaratıyor. Tasarımcı düşünce geleneğini gençlere yerleştirmeye çalışıyoruz. Gençlerimizi tasarıma yönlendirirken Türkiye’yi de bir kez daha halının merkezi yapmaya odaklanıyoruz.”
Domotex Halı Fuarı İHİB Ev Sahipliğinde Gerçekleşiyor
Türkiye adına İHİB uluslararası Domotex fuarına da ev sahipliği yapıyor. Fuara ilişkin konuşan İHİB Başkanı İbrahim Yılmaz “İstanbul dünyanın ticaret ve kültürel anlamında merkezinde önemli bir yer tutması nedeniyle halı fuarının da burada konumlanması çok değerli bir referanstır. Bu anlamda en önemli fuarlardan birisi olan Domotex, bugüne kadar Dubai’de düzenlenmekteyken bölgesel merkezini buraya taşıdı. İstanbul’da ilk kez 2012 yılında gerçekleştirilen fuara 7.771 m² alanda 28 ülkeden 222 firma katılmıştı. 2013 yılında ise fuar alanı daha genişliyor ve ürün çeşitliği de artıyor” dedi.
“Türkiye tarihinden kaynaklanan halıcılık kültürü ve bu kültür çerçevesinde oluşan derin bilgi diğer ülkelerin de ilgisini çekiyor. Ayrıca Türkiye, ekonomik ömrünü tamamlamış eski halıları da tamir ve bakımdan geçirerek tekrar ekonomiye kazandıran lider ülkelerden birisi. Makina halıcılığında üretim ve ihracat potansiyeli ise Gaziantep bölgesinde yoğunlaşıyor. Hem bölgesel erişim merkezi olması hem de dünya halı ticaretinde önemli bir üs olması nedeniyle İstanbul öne çıkıyor.” diye sözlerine ekledi.