29 / 04 / 2024

İhracatçıların vize isyanı: Ya sorun çözülsün ya da yeşil pasaport verilsin!

İhracatçıların vize isyanı: Ya sorun çözülsün ya da yeşil pasaport verilsin!

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Türk ihracatçıları, ihracatımızın yarıdan fazlasını yaptığımız Avrupa Birliği ülkelerine ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yaptıkları vize başvurularında büyük sorun yaşıyor” dedi.



Yabancıların konut satın alarak Türk pasaportu almaları ve Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin vatandaşlıkla birlikte pasaport sahibi olmaları sonrasında bir çok ülke Türk vatandaşlarına vize vermemeye başladı. Bu durumdan en fazla etkilenenler ise ihracat yapan şirketler oldu.

Yakın zamana kadar finansman bulamama, döviz kurlarının enflasyon rakamlarının gerisinde kalması ve enerji fiyatlarındaki yükseklik gibi sorunlarla mücadele eden ihracatçılar, pandemi sonrasında seyahat taleplerinin tekrar gündeme gelmesiyle vize problemi ile baş başa kaldılar. Vize sorunu ihracatçıların yaşadıkları problemler arasında ilk sıraya yükseldi.

İhracatçıların vize isyanı: Ya sorun çözülsün ya da yeşil pasaport verilsin!

 ESKİDEN KREDİ DİYENLER ŞİMDİ VİZE DİYOR!

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, son 1 yıldır ihracatçıların kredi alamadıkları şikayetiyle kendisini aradıklarını ve çözüm istediklerini belirterek, “Son dönemde arayan ihracatçılarımızda kredi alamama şikayeti vize sorununun çok gerisinde kaldı” ifadesini kullandı.

Türk ihracatçılarının, ihracatımızın yarıdan fazlasını yaptığımız Avrupa Birliği ülkelerine ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yaptıkları vize başvurularında büyük sorun yaşadıklarına dikkat çeken Eskinazi şunları söyledi: “Yabancılara konut satarak döviz kazanma hesapları yapılırken, ülkeye yıllık 254 milyar dolar döviz kazandıran ihracatı engelleyecek bir durum oluşmaması gerekiyor. İhracatçılarımız online olarak yaptıkları vize müracaatlarına çok ileri tarihli randevular verilmesi ve başvurularının uzaması nedeniyle işlerinin aksadığını ifade ediyorlar. Ürünlerin pazarlanmasında olmazsa olmaz koşullardan birincisi fuarlara, ticaret heyetlerine katılmak ve müşteri ziyaretleri yapmaktır. Bu nedenle ihracatçıların çok hızlı şekilde vize alabilmeleri gerekiyor.”

 


 


 


Geri Dön