04 / 05 / 2024

İhracatı yasaklanan zeytinyağı depolarda bozulmaya başladı!

İhracatı yasaklanan zeytinyağı depolarda bozulmaya başladı!

Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yasak getirilmesinin ardından depolarda kalan yağ bozulmaya başladı. Sektör temsilcileri, hâlihazırda yaklaşık 150 bin ton yağın depolarda sıcaklar nedeniyle bozulmaya başladığını ifade ediyor.



Ticaret Bakanlığı’nın, dökme ve varilli zeytinyağına 1 Ağustos tarihi itibarıyla uyguladığı ihracat yasağının ardından depolarda kalan yağ sıcaklar yüzünden bozulma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, şu an için satışa hazır yaklaşık 150 bin ton zeytinyağının bulunduğunu ve bu yağın kaliteli depolama ve kapasitenin olmaması nedeniyle sıcaklarda bozulmaya başladığını söyledi.

İhracatı yasaklanan zeytinyağı depolarda bozulmaya başladı!

Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre, herhangi bir yasaklamanın sektöre faydası olmadığını ve aksine zarar verdiğini vurgulayan Davut Er, yasak ile iç piyasadaki fiyatları regüle etmek ile alakasının olmadığını belirtti. Yasakla beraber Türk ihracatçısının ve Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünün yurt dışında imajının olumsuz etkilendiğini paylaşan Er, taahhütleri ve kontratları olan firmaların limanlarda gerçekleşen işlemler dahi durdurulduğunu ve malların limanlardan geri çekildiğini kaydetti. Verilen kararın yanlış olduğunu ve tüm ihracatın yarıya gerilediğini açıklayan Er, ‘’Ağustosta zeytinyağı ihracatına bakıldığı zaman yüzde 70 azalma var. Eğer devlet ambalajlı yağ ihracatını yükseltmeyi istiyorsa, geri alınan kutulu ambalaj destekleri geri vermesi gerek” dedi.

İhracatı yasaklanan zeytinyağı depolarda bozulmaya başladı!

TÜRKİYE’NİN AB’YE AMBALAJLI ÜRÜN İHRACAT KOTASI 100 TON

Desteğin ihracata oldukça yararının olduğunu ve paketli ambalajın ihracatı için destek vermesi gerektiğine vurgu yapan Er, zeytinyağını en çok tüketilen Avrupa Birliği bölgesindeki tüketildiğini ve Türkiye’nin bu ülkelere ambalajlı ihracat kotasının 100 ton olduğunu söyledi. Bu yüzden, ambalajlı ürünü Avrupa Birliği’ne satılmadığını, dökme ve varilli vasıtasıyla ihraç edildiğini paylaşan Er, ‘’Avrupa’ya ambalajlı mal satmanın yolu Gümrük Birliği Anlaşması’nda konulan yasağın sona ermesinden geçiyor ya da 100 tonluk kotanın 30 bin tona çıkarılması lazım” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği ülkelerinin dökme zeytinyağını DİR çerçevesine alıp sattığını ifade eden Er, ihracat yapan ülke aldığı miktar kadar Avrupa Birliği dışına ihracat yapması gerektiğini anımsattı. İspanya gibi ülkeler aldığı ürünü Amerika, Kanada ve Avusturalya’ya gibi pazarlara sattığını söyleyen Er, "Tarihinde ilk kez Türk zeytin ve zeytinyağı sektörü 850 milyon dolara gelerek 1 milyar dolara yaklaşmıştı. Net döviz girdisi sağlayan bir alan. Yasağın sektöre çok büyük zararı bulunuyor. Piyasayı regüle etmekte hiçbir yararı yok. İç piyasada zeytin yağı fiyatları düşürmedi. Tam tersine psikolojik etki yaptı’’ diye konuştu.

Kredi kartlarıyla ilgili alınacak önlemler belli oldu! Detaylar peş peşe açıklandı! İşte atılacak adımlar...

Akaryakıtta devrim gibi gelişme!  Zamlara karşı tavan fiyat uygulaması!

Son dakika! iPhone 12’nin satışı yasaklandı! İşte nedeni...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön