29 / 04 / 2024

İki büyük dünya devi arasında yaşanan ‘çip savaşı’ büyüyor

İki büyük dünya devi arasında yaşanan ‘çip savaşı’ büyüyor

Amerika ile Çin arasında yaşanan ‘çip savaşı’ büyüyor. Çip savaşında ABD ve Çin arasında yaşanan gerilim, Çin'in elektronik şirketi Micron'a getirdiği yasakla beraber artarak devam ediyor.



Senelerdir yarı iletken endüstri üzerine eğilen Çin, 2025’de ise “Made in China 2025” planı ile 10 teknoloji ağırlıklı stratejik alanda ana rol olmayı amaçlıyor.

İlgili program kapsamında, Çin yönetimi; havacılık, uzay ve bilişim teknolojilerinin materyal ve önemli parçalarının üretiminde 2020 yılına kadar yüzde 40 oranında ve 2025 yılına kadar da yüzde 70 oranında kendine yeterli duruma gelmeyi hedefliyor.

İki büyük dünya devi arasında yaşanan ‘çip savaşı’ büyüyor

Amerika ve Çin arasında yaşanan çip savaşı ise 2018’den itibaren daha belirgin duruma gelmeye başladı. 2018’de eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e karşı başlattığı ticaret savaşıyla beraber çip endüstrisi ve yarı iletken teknolojilerde iki ülke arasındaki rekabet daha da yükseldi.

ABD ÇİN’E KISITLAMALAR GETİRDİ

Amerika, 2019’da Çin’in teknoloji devi Huawei’yi hedef alarak kısıtlamalar getirdi. Huawei’nin ulusal güvenlik riski yarattığını ifade eden ABD yönetimi, şirkete yaptırımlar uyguladı.

2022 yılı Ağustos ayında onaylanan ve Çin’e ilişkin kapsamlı yaptırımlar barındıran “Çip ve Bilim Yasası” ile Amerika, küresel çaptaki yarı iletken sektörünü ekonomi stratejisine bağlamayı amaçladı. Amerika’nın yasasına uyum sağlayacağını paylaşan Tayvanlı şirketler Amerika’nın ihracat kontrollerine uyacaklarını ifade ettiler.

Orta sınıf özel hastanelere gidemiyor!

İş dünyasından seçim sonuçlarına ilişkin açıklamalar!

ŞOK’ta temizlik ürünlerinde kaçırılmayacak indirimler! Banyo temizleyici 24 TL, yüzey temizleyici 30 TL, Cif sprey 30 TL


Geri Dön