28 / 04 / 2024

İkinci el araç fiyatlarında son durum nedir? Yükseliş tekrar başladı mı?

İkinci el araç fiyatlarında son durum nedir? Yükseliş tekrar başladı mı?

Otomobil piyasasında yaşanan yükseliş tarihi zirvelere kadar çıkmış durumda. Sürekli artan enflasyon, Türk Lirası'nın değer kaybetmesi ve otomotiv sektöründe yaşanan tedarik problemi araç fiyatlarını rekor düzeyde yükseldiğini kaydetti. Otomobil piyasasında fiyat yükselişi devam edecek mi?



Geçen sene haziran ayından bu yana da ikinci el araç fiyatlarında yaşanan iniş, şubat ayında sona ermişti.Enflasyon ve kurdaki hareketlilik, fiyatların yeniden yükselişe geçmesine neden olmuştu.

Otomotiv veri firması Cardata'nın CEO'su Hüsamettin Yalçın, haziran 2023 ile ocak 2024 arasında ikinci el fiyatlarında ortalama yüzde 25'lik bir düşüş yaşandığını, bazı modellerde ise yaşanan bu düşüşün yüzde 30'lara kadar ulaştığını ifade etti. Yalçın, bu durumu "fiyatların normale dönmesi ve piyasadaki spekülatif balonun sönmesi" olarak yorumladı.

milligazete.com.tr'de yer alan habere göre; Fakat, şubat ayında enflasyon ve kurdaki dalgalanmalar, ikinci el araç fiyatlarını yeniden yukarı çekmeye başladı. VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, fiyatlardaki düşüşün ağustos 2023'te sona erdiğini ve o zamandan bu yana satış ve ilan fiyatları arasındaki farkın giderek azaldığını söyledi. Gözelekli, 2024 yılı şubat ayında ikinci el araç fiyatlarında yüzde 3'lük bir artış yaşandığını ve bunun değerlerin yükselme trendine girdiğini gösterdiğini belirtti.

Yalçın, ikinci el araç piyasasındaki bir diğer gelişmeye de dikkat çekti. Aynı dönemde ilan sayılarında yaklaşık yüzde 54'lük bir artış yaşanarak 550 bin adetten 850 bine kadar çıkmış oldu.

İkinci el araç fiyatlarında son durum nedir? Yükseliş tekrar başladı mı?

PİYASADAKİ BASKI ARTACAK

Öte yandan bazı uzmanlar isimler Enflasyon ve kurdaki dalgalanmaların, ikinci el araç fiyatlarını yukarı yönlü baskılamaya devam edeceğini belirtiyor. Sıfır araç piyasasındaki daralma da bu baskıyı giderek yükseleceğinin altını çiziyor.

Ayrıca bazı uzmanlar ise fiyatların önümüzdeki dönemde istikrara kavuşacağını ve düşüşe geçeceğini savunuyor. Bu görüşe göre, sıfır araç piyasasındaki daralmanın zamanla azalması ve yatırım amaçlı alımların durması fiyatların düşmesine neden olacağı iddia ediliyor.

Geçen yıl en çok binek araçta Volkswagen ticaride ise Doblo tercih edildi...

İkinci el online oto pazarı hareketlendi! İlana çıkan her 10 araçtan 3 tanesi satıldı!

İkinci el otoda en çok hangi araçlar satılıyor? İşte ikinci el otomobil raporu!


Geri Dön