27 / 04 / 2024

İkinci el online oto pazarı hareketlendi! İlana çıkan her 10 araçtan 3 tanesi satıldı!

İkinci el online oto pazarı hareketlendi! İlana çıkan her 10 araçtan 3 tanesi satıldı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, Türkiye 2. el online binek ve hafif ticari araç pazarında satışlar, Ağustos'ta geçen senenin aynı ayına göre yaklaşık olarak yüzde 1 artış göstererek, 125 bin 935 adet şeklinde oldu.



Anadolu Ajansı muhabirinin Indicata'nın 2. el online pazar raporundan derlemiş olduğu bilgilere göre, geçen ay online mecralarda toplamda 360 bin 445 kurumsal ilan yayınlandı.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre söz konusu ilan sayısında geçen senenin ağustos ayına göre yüzde 18 artış görülürken, ilanlardaki araçların yüzde 35'lik kısmı, yani 125 bin 935 adedi, satıldı. Söz konusu bu satışlar, geçen senenin ağustos ayına göre yaklaşık olarak yüzde 1 artış gösterdi. Bu satışlarda otomobillerin payı yüzde 82 ve hafif ticari araçların payı ise yüzde 18 şeklinde belirlendi.

Açıklanan son dakika rakamlarına göre 2023 yılının 8 aylık toplam rakamlara bakıldığında da geçen sene aynı döneme göre ilan adedinde yüzde 5, satış adetlerinde yüzde 13 artış görüldü.

İkinci el online oto pazarı hareketlendi! İlana çıkan her 10 araçtan 3 tanesi satıldı!

Ayrıca ikinci el online pazarında en çok satışı yapılan ilk 32 markanın 253 modeline ait 2 bin 23 varyantının 2010-2022 model yıllarındaki 122 bin 955 adet ilanın fiyat değişimleri masaya yatırılacak yapılan analize göre, 2023 yılı ağustos ayı 2. el online binek ve hafif ticari araç pazarında perakende fiyatların bir önceki aya göre yüzde 0,82 artış gösterdiği belirtildi.

2. EL ELEKTRİKLİ OTOMOBİL SATIŞLARI 606 OLDU

Yine aktarılan detaylara göre, Türkiye 2. el online binek ve hafif ticari pazarı motor tipine göre masaya yatırıldığında, geçen ay en yüksek payı 74 bin 279 adetlik satışla dizel otomobiller aldı.

Yine paylaşılan bilgilere göre, dizel otomobilleri, 45 bin 143 satışla benzinli ve 4 bin 970 adetle oto gazlı otomobiller izledi.

Ayrıca yine açıklanan rakamlara göre, hibrit otomobillerin satış adedi 907, 2. el elektrikli otomobil satışları ise 606 oldu. 2022 yılının Ağustos ayında toplam 220 adet 2. el elektrikli otomobil satılmıştı. Böylelikle 2. el elektrikli otomobil satışları geçen senenin ağustos ayına kıyasla yüzde 171 arttı.

Ayrıca yine açıklanan rakamlara göre, Ağustos'ta satışı gerçekleştirilen binek araçların yüzde 39,2’lik kısmını C segmenti araçlar oluşturdu. Geçen senenin ağustos ayı ile karşılaştırıldığında tüm SUV segment araçların satışlarının toplam binek araç içerisindeki payının arttığı görüldü. Yine açıklanan rakamlara göre, SUV segmentinde, B-SUV'un payı yüzde 33, C-SUV'un payı yüzde 12, D-SUV'un payı yüzde 26 ve elektrikli SUV'un payı da yüzde 17 şeklinde kayıtlara geçti.

İkinci el online oto pazarı hareketlendi! İlana çıkan her 10 araçtan 3 tanesi satıldı!


GÜNLÜK 450 BİNDEN FAZLA 2. EL ARAÇ DATASI ANALİZ EDİLİYOR

Aktarılan detaylara göre, makine öğrenmesi, yapay zeka ve büyük verinin birleşmesinden oluşan iş zekası seti Indicata, Türkiye'deki 2. el online araç pazarını tarayarak günlük 450 binden fazla ikinci el araç datasını da analiz ediyor.

Söz konusu rapordaki satış verileri, 2. el ticareti gerçekleştiren 40 binden fazla kurum ve kuruluşun online pazarda vermiş oldukları ilan verilerine dayanıyor. Bunlar arasında Sahibinden, Arabam, Letgo ve VavaCars gibi listeleme sitelerinin dışında OEM'lerin kurumsal 2. el web siteleri, Leaseplan, Intercity ve Otokoç gibi yüksek adetli satışların gerçekleştiği kurum ve platformlar bulunuyor. Söz konusu rakamlar içinde bireysel araç ilanlarına ait veriler yer almıyor.

Ayrıca paylaşılan detaylara göre, online platformda 2. el ticareti yapan kurumlar, iki nedenle satışa çıkardıkları araçların ilanlarını geri çekiyor. 1.'si değişen pazar koşullarına göre ilandaki araçların fiyatını revize ederek ilanı yeniden yayımlıyor. Yine verilen bilgilere göre, söz konusu bu ilanların yeniden ne zaman yayınlandığı da Indicata tarafından tarafından takip ediliyor.

2. olarak, ticaret yapan kurum, aracını sattığı için ilandan çekiyor ve yeniden satışa çıkaracağı bir aracının ilanını yayınlıyor. Bu 2. grup araç ilanları, yani ilandan tamamen kaldırılan araçlar "satış" şeklinde kabul ediliyor.


Türkiye'de ilk olacak 'Sosyal Hizmetler Kampüsü' inşaatının yüzde 90'ı tamamlandı!

Çiftçiler dikkat Başak Traktör Eylül ayı fiyatlarını peş peşe açıkladı! Tarla, bahçe, kompakt 9 Eylül 2023 fiyat listesi

Öğrencilere son dakika ulaşım desteği müjdesi! Bu paraları sakın kaçırmayın!


Geri Dön