29 / 04 / 2024

İkinci el araçlarda fiyat artışının sebebi ne? Fiyatlar yükselmeye devam edecek mi? Araba almadan önce mutlaka okuyun!

İkinci el araçlarda fiyat artışının sebebi ne? Fiyatlar yükselmeye devam edecek mi? Araba almadan önce mutlaka okuyun!

Kurda yaşanan yükseliş neticesinde 0 km araç fiyatlarında ciddi artışlar yaşandığını belirten arabam.com CEO’su Arda Ayvaz, otomobil piyasasının bugünü ve geleceği ile ilgili önemli ip uçları verdi.



Türkiye’de otomotiv sektörünün makro ekonomik dengelerdeki farklılıklara göre değişkenlik gösterdiğini belirten arabam.com CEO’su Arda Ayvaz sektörle ilgili değerlendirmeler yaptı. Geçmişte kur korumalı mevduat kararının yürürlüğe girmesiyle birlikte 2. el araç satışlarının aylarca durma noktasına geldiğini hatırlatan Ayvaz şunları söyledi: “Aynı şekilde, bankalar tarafından verilen kredi miktarları ve vadeleri ile ilgili yapılan sınırlamalar ile kredilere ulaşım noktasındaki problemler de piyasalara çok hızlı şekilde negatif olarak etki yapabiliyor. Tam tersi olarak da, kurlardaki yukarı yönlü hareketler veya yükseliş beklentileri sonucunda; esnaf, son kullanıcı ve 2.el alım satım yapan kurumsal firmalar araç alım pozisyonuna geçebiliyorlar. Bu da fiyatların önden artmasına sebep oluyor. Günün sonunda ise fiyatların çok yükseldiği noktada sıkışmalar oluyor. Çünkü, kredilerdeki seçicilik ve alım gücünün araç fiyatlarındaki yükseliş ile aynı şekilde artmaması sonucunda piyasalar olumsuz etki yaşıyor.”

İKİNCİ EL YATIRIM ARACI OLDU

Dunya.com’daki habere göre sıfır km araç satışlarında rekorların kırıldığı ve ikinci el piyasasının çok hızlı olduğu bir ikinci çeyrek yaşandığını belirten Ayvaz, “Son haftalarda yaşanan kur artışları neticesinde 0 km fiyatlarında ciddi yükselişler olmaya başladı. Bu da ikinci el piyasasındaki fiyatları doğal olarak yukarı çıkardı. Genel olarak baktığımızda son dönemlerde 2. elin bir yatırım aracı olarak görüldüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.

 


Geri Dön