10 / 05 / 2024

İkinci el konut alıp satacaklar dikkat! KDV oranı nasıl tespit edilir? 1 Nisan 2022'den itibaren başlıyor!  

İkinci el konut alıp satacaklar dikkat! KDV oranı nasıl tespit edilir? 1 Nisan 2022'den itibaren başlıyor!  

KDV’ye tabi ikinci el konut satışına uygulanacak KDV oranının tespiti bakımından kimlik kartı veya dosyası bulundurma zorunluluğu ortaya çıktı. İşte Abdullah Tolu'nun 'İkinci el konut satışına KDV kimlik kartı' başlıklı o yazısı...



1 NİSAN 2022'DEN SONRAKİ İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARINA DİKKAT 

1 Nisan 2022'den önce alınan ruhsatlar kapsamında inşa edilen konutların ikinci el satışında eski hükümler, 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren alınacak yapı ruhsatları kapsamında inşa edilen konut teslimleri için ise, 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile tespit edilen yeni KDV oranları esas olacak. 

Abdullah Tolu, konuyla ilgili açıklamasını "1 Nisan 2022 tarihinden önce alınan yapı ruhsatları kapsamında inşa edilen konutların ikinci el satışında doğru KDV oranının uygulanabilmesi için; yapı ruhsatının alındığı tarih, yapı ruhsatının alındığı tarihte üzerine yapıldığı arsanın Emlak Vergisi Kanunu’nun 29. maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 vergi değeri, inşaat sınıfı, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde olup olmadığını gösteren belgelerin bulunması gerekiyor" ifgadelerini kullanarak sürdürdü. Tolu, bunların olmaması durumunda doğru KDV oranı uygulamasının da söz konusu olmadığının altını çizdi. 

"Bunun için, özellikle 1 Nisan 2022 tarihinden önce alınan ruhsatlar kapsamında inşa edilen konutlarla ilgili olarak bu bilgi ve belgelerin yer aldığı bir dosya ya da kimlik kartı oluşturulması gerekiyor" diyen Tolu, 1 Nisan 2022'den itibaren alınacak yapı ruhsatları kapsamında inşa edilen konut teslimlerinde yalnızca yapı ruhsatı olmasının yeterli olduğuna dikkat çekti.

İkinci el konut alıp satacaklar dikkat! KDV oranı nasıl tespit edilir? 1 Nisan 2022 den itibaren başlıyor!  

"Peki, özellikle 1 Nisan 2022 tarihinden önce alınan yapı ruhsatları kapsamında inşa edilen konutların ikinci el alım – satımında yukarıdaki bilgi ve belgelerin yer aldığı bir dosya veya konut kimlik bilgisi sizce kaç kişide var?" sorusunu yönelten Tolu, KDV oranının nasıl doğru şekilde tespit edilip uygulanacağını da sordu. 

Bu konunun oldukça ciddi ve Maliye ile alıcılar – satıcılar açısından bir o kadar da sıkıntılı olduğunu vurgulayan Abdullah Tolu, ikinci elde yaşanan bu sorunun nasıl çözülebileceğini de aktardı. 

İKİNCİ EL KONUTTAKİ BU SORUN NASIL ÇÖZÜLEBİLİR? 

Tolu, ikinci elde yaşanan bu sorun nasıl çözülebilmesi için bir Cumhurbaşkanı Kararı çıkarılarak, 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın 10. Maddesinin ikinci fıkrasının “Bu kararın yürürlük tarihinden önce yapı ruhsatı alınmış veya kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi yapılmış projeler kapsamında inşa edilen konutların ilk tesliminde 1 nci ve 4 üncü maddelerde kaldırılan veya değiştirilen hükümlerin uygulanmasına devam olunur.” şeklinde düzeltilmesi gerektiğini dile getirdi. 

İkinci el konut alıp satacaklar dikkat! KDV oranı nasıl tespit edilir? 1 Nisan 2022 den itibaren başlıyor!   

"Bu şekilde, 1 Nisan 2022 tarihinden önce alınan yapı ruhsatları kapsamında inşa edilen konutların ilk tesliminde (ilk el) eski hükümler, söz konusu konutların 1 Nisan 2022 tarihinden sonraki ikinci el alım – satımında ise 5359 sayılı Karar ile belirlenen yeni KDV oranları uygulanacak" diyen Abdullah Tolu, böylece 1 Nisan 2022'den önce alınan yapı ruhsatları kapsamında inşa edilen konutların ikinci el alım – satımında uygulanacak KDV oranının tespiti konusunda yaşanan büyük problemin de çözülmüş olacağının altını çizdi. 

Ev alacaklar dikkat! Konut satışlarında şartlar resmen değişti! 

Konut teslimlerinde KDV oranları nasıl belirleniyor?

Konut satışları Temmuz ayında ne oldu? İlk defa satılan konut sayısı azaldı mı?

 

 


Geri Dön