04 / 07 / 2024

İkinci el otomobilde galericilerin 'Keriz silkeleme' taktiği ayyuka çıktı!

İkinci el otomobilde galericilerin 'Keriz silkeleme' taktiği ayyuka çıktı!

İkinci el otomobilde yüzde 30’a varan fiyat düşüşü var. Sektörde, 2024 yılında sıfır araç fiyatlarının döviz kuru kaynaklı yükseleceği, bu nedenle 2. elin hareketleneceği, bunu bilen galerilerin topladıkları araçları 2024 yılında yüksek fiyattan satacağı konuşuluyor.



2. el otomobil satışları ve fiyatlarında son 3-4 aydır düşüşler yaşandı. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen sektörde fiyatlar yüzde 20-30 bandında geriledi. Aracını satmak isteyen tüketiciler de galericilerin şok teklifleri ile karşılaşıyor.

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli imzası habere göre, 6 ay önce 900 bin TL'ye alınan araca bugün 700 bin TL'lik fiyat biçiliyor. Buna gerekçe olarak ise ‘işler durdu’ deniliyor. Olayın aslı ise bambaşka…

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre; piyasanın düşük olduğu dönemlerde uygun fiyatlı 2. el araç toplayanlar, araçları satışa koymak yerine stok yapmaya başladı. Çünkü 2024'te dövizdeki artış ve girdi maliyetlerindeki yükselişler sebebiyle sıfır otomobil fiyatlarına yüzde 30 zam oranında gelecek. Bu nedenle de tüketici 2. el araçlara yönelecek ve sektör hareketlenecek. Yaşanan bu durum da fiyatların yükselmesine neden olacak. Şimdiden düşük fiyattan araç alıp stoklayan galerici 20242ün ilk yarısında yüksek fiyattan aracı satışa koyacak. Buna borsada “alttan alıp yüksekten” satmak adı veriliyor. Kısacası otomobil ticareti yapanlar 2024 yılında “keriz silkelemeye” hazırlanıyor. Sektör temsilcileri bu nedenle çok acil olmayan durumlarda ikinci el araçların satılmaması gerektiğini belirtiyor.

İkinci el otomobilde galericilerin Keriz silkeleme taktiği ayyuka çıktı!

YENİ YILDA SIFIRA DA ZAM GELELECEK

Ayrıca konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre sıfır otomobil bayilerinde hedef tutturma ve 2023 modelleri eritme yarışı kampanyaları da beraberinde getirdi. Kredi problemi nedeniyle otomobile ulaşamayanlar takas destekleri ve uygun ödeme şartları ile sıfır otomobil sahibi olmaya başladı. Fakat 2024'te sıfır araç fiyatlarında bazı ciddi yükselişler bekleniyor. Burada en önemli faktör de döviz kurunun artacağı beklentisi… Diğer bir taraftan fabrikalardaki girdi maliyetlerini yükselmesi sıfır otomobillere zam şeklinde yansıyacak. Bu sene sonunda toplam sıfır araç satışlarının 1,2 milyon bandından gerçekleşmesi bekleniyor. Fakat 2024 yılı içi tablo karamsar… Finansman sorununun da sürmesiyle beraber 2024 yılı sonunda toplam pazarın 750-800 bin seviyelerine düşeceği tahmin ediliyor. Bu da tüketicilerin 2. el otomobillere yönelmesine vesile olacak.

ACİLİYETİ YOKSA SAKIN DÜŞÜKTEN SATMAYIN

Sektör tarafından paylaşılan bilgilere göre 2024 yılı 2. el otomobil fiyatları ve satışları açısından yıldız bir sene olacak. Sektör temsilcileri konuyla ilgili olarak yaptıkları açıklamalarda “Şu an herhangi bir galeriye gidip aracınıza fiyat aldığınız zaman çok düşük bir rakam ile karşılaşıyorsunuz. Piyasanın durgun olmasıyla en dipten fiyat veriyorlar. Fakat yeni yılda 2. el otomobil pazarı hareketlenecek. Bunu bilen bazı ticaret erbabı düşük fiyattan toplamış oldukları araçları 2024'ün ilk çeyreği veya yarısı gibi yüksek fiyattan satışa çıkaracak. Şayet eğer çok büyük bir ihtiyaç yoksa yok pahasına aracınızı satmamanızda yarar var” diyor…

Marmara Park AVM 6 ayda 523 milyon 160 bin TL değerlendi: 2 milyar TL'ye yaklaştı!

Ev hizmetlerinde çalışan gündelikçi primleri belli oldu...

Kiraların düşeceği tarih açıklandı!


Geri Dön